Varkenshouderij

Achtergrond

Verschil van inzicht over koers op Europese varkensmarkt

Vanwege een krap aanbod aan slachtrijpe varkens gaan de meeste Europese varkensnoteringen omhoog. In Nederland en Denemarken blijven de prijzen echter staan en Vion Duitsland is met een zogenoemde Hauspreis gaan rekenen.

De ontwikkelingen op de varkensmarkt worden door de diverse partijen in de Europese landen op een verschillende wijze geïnterpreteerd. In Duitsland kwam de tweespalt vorige week het meest duidelijk naar voren toen Vion GmbH de Vereinigungspreis niet volgde maar een Hauspreis bekendmaakte.

Het was trouwens niet alleen Vion dat twijfelde aan de koers die de Duitse producentenvereniging VEZG met haar Vereinigungspreis volgde. Lang leek het erop dat zeker ook Tönnies met een Hauspreis op de proppen zou komen. De slachter besloot echter minder varkens aan te nemen. Zo weinig dat afgelopen vrijdag de slachtlijn in het Duitse Sögel stil bleef staan. Daarnaast kortte ook Westfleisch op het aantal varkens dat het bedrijf ging verwerken.

Prijshoudende noteringen in Nederland en Denemarken

Verschil van inzicht was er niet alleen in Duitsland. Terwijl de meeste Europese varkensprijzen stijgen, blijven de noteringen in Nederland en Denemarken hangen. Het heeft voor de volgorde in de varkensprijsvergelijking van de Duitse varkenshoudersorganisatie ISN geen gevolgen. Nederland volgt Denemarken nog op de voet, maar de achterstand op de andere drie landen in de vergelijking tussen de vijf grootste varkenshoudende landen groeit.

Spaanse varkensprijs houdt koppositie vast

De Spaanse varkensprijs, gecorrigeerd voor deze vergelijking, staat nu op € 1,526 per kilo geslacht gewicht. Het land houdt de koppositie vast. Duitsland komt iets dichterbij, de notering stijgt naar € 1,496. Frankrijk loopt ook uit op Nederland en Denemarken. De Franse varkensprijs ging ruim 3 cent omhoog naar € 1,432, terwijl de Deense prijs op € 1,382 bleef staan en de Nederlandse notering op € 1,381 standhoudt.

Op de Teleporc-veiling van vrijdag 2 maart zakte de prijs met 2 cent naar € 1,57. Dinsdag 6 maart ging de prijs op de Teleporc-veiling met nog eens 6 cent omlaag naar € 1,51 per kilo geslacht gewicht. Ongeveer de helft van het aanbod vond tegen deze prijs een afnemer. Van de zeventien partijen met 2.875 varkens werden namelijk acht met 1.570 dieren verkocht. Het belooft niet veel goeds voor de Duitse prijzen die woensdag 7 maart bekendgemaakt worden.

De richting van de Nederlandse noteringen lijkt al bepaald. Naast de notering in de prijsvergelijker van ISN die blijft staan, liet Vion maandag zijn varkensprijs al ongewijzigd. De verwachting is dat de andere bedrijven zullen volgen. Mocht er echter iets veranderen, dan is het zeker gezien de Teleporc-veiling van dinsdag 6 maart nog maar de vraag of er een plus dan wel een min zal verschijnen. Het verschil met de noteringen van precies een jaar geleden loopt hoe dan ook weer op.

Of registreer je om te kunnen reageren.