Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

Europese varkensprijzen gaan alle kanten op

Een ruim aanbod aan slachtrijpe varkens en behouden interesse van slachters zorgen voor onzekerheid in de varkensmarkt. De onzekerheid uit zich op de Europese varkensmarkt in noteringen die dalen, stijgen of stabiel blijven.

Op de Europese varkensmarkt schieten de noteringen alle kanten op. De correcties lopen uiteen van een forse prijsdaling in Duitsland en een stabiele notering in Denemarken tot een kleine prijsstijging in Spanje. Aangezien de Nederlandse varkensprijs bij DCA en Vion met 2 cent zakt, is Nederland weer een stuk duidelijker hekkensluiter in de varkensprijsvergelijker van ISN.

Spanje blijft koploper

In de lijst waarin de varkensprijzen van de 5 grootste varkenshoudende landen naast elkaar worden gezet, blijft Spanje na een prijsstijging van dik 1 cent koploper met een notering van € 1,538. Door de forse correctie die in Duitsland werd doorgevoerd, min 6 cent, zakt het land met een varkensprijs van € 1,436 naar de 3de plaats, vlak achter Frankrijk. In laatstgenoemde land staat de voor vergelijking gecorrigeerde notering op € 1,438 per kilo geslacht gewicht.

Aangezien de prijs in Denemarken niet veranderde en de Nederlandse notering met 2 cent daalt, houdt Denemarken de 4de plaats vast met € 1,382. Nederland sluit de rij met een varkensprijs van € 1,361.

Vereinigungspreis met 6 cent omlaag

Het was al met al een hectische week in de Europese varkensmarkt. Niet in de laatste plaats omdat in Duitsland na flinke prijsstijgingen de Vereinigungspreis vorige week met 6 cent omlaag ging. In het land dat veelal de koers bepaalt in de varkensmarkt blijven de meningen over de juiste prijs verdeeld. Terwijl Vion Duitsland 2 weken geleden met een Hauspreis kwam, zijn het nu Tönnies en Westfleisch die volgens zo’n zogenoemde Hauspreis uitbetalen. Het zorgt ervoor dat onzekerheid nog even markt zal tekenen.

Nadat de prijs op de internetveiling van de Duitse varkensmarkt (Teleporc) vorige week 2 keer op € 1,51 per kilo geslacht gewicht uit kwam, leek een nieuw evenwicht gevonden. Dinsdag 13 maart zakte de notering echter naar € 1,50. Hierdoor moet rekening gehouden worden met een verdere verlaging van de Vereinigungspreis door de producentenvereniging VEZG, en ook dalende prijzen bij de slachters. Het verschil tussen de Teleporc-prijs en de Vereinigungspreis is namelijk teruggelopen tot 1 cent, terwijl dit in een stabiele markt doorgaans 5 cent is.

Op de veiling werden in 12 partijen 2.140 varkens aangeboden. 1.680 dieren in 8 partijen werden verkocht voor prijzen die uiteenliepen van € 1,50 tot € 1,525 per kilo. De handel verliep dus niet al te vlot, maar met deze prijszetting lijkt vooreerst een bodem gevonden voor de Teleporc-prijs; al staat volgens de slachters de vleesmarkt nog altijd onder druk.

Met de duidelijk dalende trend in Duitsland is het vooruitzicht voor de Nederlandse varkensprijs niet best. Wellicht dat de prijzen die woensdag 14 maart worden bekendgemaakt nog geen al te grote daling laten zien, maar de noteringen voor week 12 konden maar zo met grotere correctie tot stand komen.

Meer informatie over de prijzen van varkens vindt u in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Laatste reacties

  • boer12

    Duitsland heeft eerst nog 5 cent geplust. Nederland niet , maar dat is blijkbaar al weer vergeten.

  • krulsaart

    Over een paar weken is het weer pasen. Prijzen weer omhoog.

Of registreer je om te kunnen reageren.