Varkenshouderij

Achtergrond

Vion Duitsland trapt op de rem

Terwijl de Vereinigungspreis voor varkens met 5 cent stijgt, laat Vion GmbH zijn notering ongemoeid.

Bij een niet al te krap aanbod aan slachtrijpe varkens ondervinden de slachters te veel moeite om het varkens goed te verwaarden, zo laat het bedrijf weten. In de vleeshandel lukt het volgens de slachter dus nog niet om de prijsstijgingen een op een door te voeren.

Zo blijft de varkensprijs van Vion GmbH deze week staan op € 1,50 per kilo geslacht gewicht. Daarnaast laat Tönnies weten vooreerst uit te gaan van een nieuwe notering gelijk aan de Vereinigungspreis. Dit betekent dus dat de notering na een prijsstijging van 5 cent ook op € 1,55 komt. De slachter laat echter weten donderdag 1 maart opnieuw te kijken of de nieuwe prijs een goede is.

Krap aanbod

De Duitse slachtcijfers van het Duitse landbouwministerie BLE laten wel een krap aanbod zien, maar weerspreken het verhaal van Vion over een niet heel krap aanbod zeker niet. In week 8 werden met 964.314 slachtingen een kleine 30.000 varkens meer geslacht dan een week eerder. Ook waren de dieren gemiddeld 100 gram zwaarder dan in week 7. Het gemiddeld slachtgewicht in week 8 was 96,5 kilo.

In Nederland blijven de noteringen stijgen. De dieren zijn goed gevraagd, terwijl het aanbod niet groot is. De markt is en blijft optimistisch gestemd. Van Rooi Meat verhoogde zijn varkensprijs met 4 cent naar € 1,43 per kilo geslacht gewicht. Bij Compaxo ging de prijs met 5 cent omhoog naar € 1,35.Pali Group deed 5 cent bij zijn notering op waardoor deze op € 1,46 is gekomen.

Prognose: stabiel tot hoger.

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.