Varkenshouderij

Achtergrond 2433 x bekeken

Varkensprijzen stijgen voor carnaval

Duitsland maakt in de week voor carnaval een flinke stijging van de varkensprijs bekend.

Het doet wat vreemd aan, omdat komende week menig slachter in het land de deuren minstens een dag gesloten houdt. Toch klinkt de positieve ondertoon in de markt zo hard, dat zelfs met dit gegeven forse verhogingen van de noteringen niet uit konden blijven.

Vereinigungspreis schiet omhoog naar € 1,40 per kilo

Nadat dinsdag op de internetveiling van de Duitse varkensbeurs Teleporc de prijs steeg naar € 1,44 per kilo geslacht gewicht, volgden woensdag 7 februari de noteringen van VEZG, Tönnies en Vion GmbH. De Vereinigungspreis van de Duitse producentenvereniging VEZG ging met 7 cent omhoog naar € 1,40. Hoewel de ontwikkeling op de Teleporc in de richting van een flink hogere notering wees, is de grootte van de prijsstijging een aangename verrassing. Ook Tönnies en Vion GmbH stelden hun notering met 7 cent naar boven bij en hanteren zodoende nog altijd dezelfde prijs als de VEZG.

De Duitse vleesmarkt leeft op, waardoor de vraag naar slachtrijpe varkens groot is, zo groot dat hierin niet altijd kan worden voorzien. Dit komt mede doordat het aanbod krimpt. In week 5 werden in Duitsland voor het eerst in tijden minder dan 1 miljoen varkens geslacht.

Nederlandse noteringen licht omhoog

In Nederland nemen de slachterijen de dieren vlot op. Al zijn er naar verluidt iets te veel Beter Leven-varkens. De vraag naar deze dieren valt dus wat tegen, waardoor enkele aangeboden partijen vooruit geschoven worden. Toch gingen ook in de Nederland de noteringen van Compaxo, Van Rooi Meat en Pali Group met de Duitse prijzen mee omhoog, al gaat het hier niet zo hard.

De prijsverhoging bij genoemde bedrijven is redelijk gelijk aan de prijsstijging van 2 cent die Vion eerder in de week bekendmaakte. Zo deed Pali Group ook 2 cent bij zijn notering op, waardoor deze nu op € 1,28 per kilo geslacht gewicht staat. Compaxo komt met dezelfde correctie op € 1,18. Bij Van Rooi Meat kwam het dubbele bij de notering op, de prijs steeg met 4 cent naar € 1,27.

Prognose: opwaarts.

Meer informatie over de prijzen van varkens vindt u in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.