Varkenshouderij

Achtergrond

Verdere prijsstijging varkensbrok beperkt

De WER-prijs voor varkensbrok kwam in januari uit op € 23,60 per 100 kilo. Dat is 20 cent hoger dan in december vorig jaar.

Veevoedersadviesbureau Stigevo verwacht dat de prijs de komende maanden niet veel stijgt.

Zonder wezenlijke weerproblemen in Europa zullen de graanprijzen zich op een betrekkelijk laag niveau handhaven in de komende maanden. Aangezien de varkensbrok voor ongeveer 70% uit graan bestaat, is de hoogte van de graanprijzen doorslaggevend voor de kostprijs van het voer.

Van de granen wordt tarwe maximaal verwerkt. Dit heeft te maken met de duurder wordende eiwitmarkt als gevolg van een krapper aanbod van raapschroot en zonnepitschroot en hogere sojaprijzen onder invloed van een tegenvallende sojabonenoogst in Argentinië.

Als gevolg van een en ander zal de kostprijs van de brok waarschijnlijk wat oplopen tot aan de nieuwe graanoogst in de EU. De overige granen voor de brok zijn mais en gerst. Vanaf het tweede kwartaal van dit jaar neemt het verbruik van gerst weer toe ten koste van mais.

Prognose: lichte prijsstijging.

Of registreer je om te kunnen reageren.