Varkenshouderij

Achtergrond 2338 x bekeken

Nederlandse varkensnoteringen schieten omhoog

De varkensprijzen in Nederland laten deze week een forse stijging optekenen.

Compaxo verhoogt zijn notering met maar liefst 9 cent naar € 1,27 per kilo geslacht gewicht. Van Rooi Meat zet zijn varkensprijs met 6 cent omhoog naar € 1,33. De prijs van Pali Group komt op € 1,36 na een correctie met 8 cent.

Maandag 12 februari kwam de Vion-notering op € 1,40 nadat de slachter 8 cent bij de prijs op deed.

Hoewel verwacht, zeker na de forse prijsstijging in Duitsland afgelopen week, zijn het erg mooie verhogingen die op de borden verschijnen.

Het aanbod aan slachtrijpe varkens blijft afnemen. Daarnaast worden de beesten steeds iets lichter afgeleverd bij de slachthuizen. Gezien het winterse weer in binnen- en buitenland zullen de dieren de komende tijd ook niet al te hard groeien, al heeft het weer steeds minder invloed nu meer en meer stallen beter zijn ingericht.

Toch zijn de omstandigheden zo gunstig dat deze zicht bieden op prijzen die de komende weken verder zullen oplopen. Wel zijn er, zoals altijd bij prijsstijgingen, varkenshouders die hun beesten wat langer vasthouden in de hoop op verdere verhogingen van de prijs. Dit met als gevolg dat de dieren toch weer wat zwaarder zijn bij de slacht.

Duitse varkensprijzen omhoog

Deze week komen de gunstige omstandigheden tot uiting in een wederom flink hogere Vereinigungspreis. De Duitse notering stijgt met 6 cent naar € 1,46 per kilo geslacht gewicht. Daarnaast lieten Tönnies en Vion GmbH weten hun varkensnoteringen met vertraging bekend te maken. De prijzen worden niet eerder dan vandaag donderdag 15 februari verwacht.

Dat het aanbod krimpt en het gemiddelde slachtgewicht lager wordt, zien we normaal gesproken terug in cijfers van het Duitse landbouwministerie BLE. Het ministerie kon echter nog geen cijfers overleggen, dit waarschijnlijk vanwege carnaval dat in Duitsland groots wordt gevierd. Wel toonden de vorige week vrijgegeven cijfers de afname van slachtaantallen en slachtgewichten.

In Nederland komt het verhaal steeds beter overeen met de geluiden die in Duitsland worden gehoord. We zien het terug in de noteringen die deze week een enorme stap omhoog zetten.

Prognose: prijsstijging.

Meer informatie over de prijzen van varkens vindt u in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.