Varkenshouderij

Achtergrond

Krap aanbod aan varkens stuwt noteringen

Alle prijzen op de Europese varkensmarkt weten een stap omhoog te zetten. Het is met name een krap aanbod dat de prijzen opdrijft. De marktpartijen blijven optimistisch gestemd.

In de Europese varkensprijsvergelijker van de Duitse varkenshoudersorganisatie ISN is de Nederlandse notering aan een opmars bezig. Na een voor de vergelijking gecorrigeerde prijsstijging van 4 cent, staat Nederland nog wel op de laatste plaats in de lijst met de vijf grootste varkenshoudende landen, maar is de Deense notering op 0,1 cent na bijgehaald. Alle Europese prijzen lieten een plus optekenen. De prijsstijgingen liepen uiteen van 2 cent in Frankrijk tot 5 cent in Spanje.

Spanje voert lijst aan

De lijst wordt nog steeds aangevoerd door Spanje. Het land heeft een voor de vergelijking aangepaste varkensprijs van € 1,487 per kilo geslacht gewicht. Duitsland houdt de tweede plek stevig vast met een notering van € 1,446. Frankrijk is de derde in de rij met € 1,40 en wordt gevolgd door Denemarken (€ 1,382) en Nederland (€ 1,381).

De Duitse slachterijorganisatie ISN wijst naar de krapte in slachtrijpe varkens als oorzaak van de stijgende noteringen. Foto: Marcel van Hoorn
De Duitse slachterijorganisatie ISN wijst naar de krapte in slachtrijpe varkens als oorzaak van de stijgende noteringen. Foto: Marcel van Hoorn

Nederlands aanbod normaal voor tijd van het jaar

Het is met name de Duitse varkenshoudersorganisatie die als reden voor de stijgende noteringen wijst naar een krap aanbod aan slachtrijpe varkens. In Nederland merkt Vion op dat het aanbod normaal is voor de tijd van het jaar. Al komt de kijk van beide niet helemaal overeen, het aanbod dat er is, wordt vlot opgenomen door de slachterijen. Daarnaast zorgt de lage temperatuur ervoor dat de mesters wat minder snel hun dieren naar het slachthuis brengen.

Optimisme voor komende dagen

Onder deze omstandigheden wordt in de markt optimistisch gekeken naar de komende dagen/week. Dat het zeker met de Duitse prijzen goed zit, bleek op de internetveiling van de Duitse varkensbeurs (Teleporc). Op de veiling van dinsdag 27 februari ging de notering met 1 cent omhoog, terwijl op de vrijdagveiling de prijs al met 3 cent was gestegen. De Teleporc-prijs staat nu op € 1,59 per kilo geslacht gewicht. Het verschil met de Vereinigungspreis van de Duitse producentenvereniging VEZG is 9 cent. Op de veiling werden alle aangeboden dieren verkocht. De betaalde bedragen lopen van € 1,565 tot € 1,62.

Verwachtingen hooggespannen

De verwachtingen voor de noteringen die woensdag 28 feburari bekendgemaakt worden, zijn dan ook hooggespannen. Vorige week was het verschil tussen beide noteringen ook 9 cent en toen verhoogde de VEZG zijn Vereinigungspreis met 4 cent. Wel lijkt het er elke week meer op dat de slachterijen het tempo in prijsverhogingen iets zouden willen drukken.

In Nederland gaan de noteringen ook vlot omhoog. Afgelopen maandag nog steeg de varkensprijs van Vion met 5 cent naar € 1,50 per kilo geslacht gewicht. Aangezien bijvoorbeeld bij Van Rooi Meat de notering, die nu € 1,39 is, nog 9 cent onder die van vorig jaar staat, is een flinke plus deze week ook meer dan welkom. In Duitsland bijvoorbeeld loopt de varkensprijs nog ‘slechts’ 2 cent achter op die van een jaar geleden.

Of registreer je om te kunnen reageren.