Varkenshouderij

Achtergrond 1541 x bekeken

Europese varkensmarkt blijft optimistisch gestemd

Bij verder stijgende prijzen zet de Europese varkensmarkt de vriendelijke trend voort. Het aanbod aan slachtrijpe dieren neemt volgens diverse marktanalisten af. Samen met verbetering op de vleesmarkt zorgt het krimpende aanbod ervoor dat de varkens goed gevraagd zijn.

Na de aftrap, die vorige week in Duitsland werd gedaan, volgden zo goed als alle andere Europese landen met hogere varkensnoteringen. De flinke prijsstijging in Duitsland, de noteringen gingen met 7 cent omhoog, werd in Oostenrijk, België en Nederland gevolgd. Al ging het in Nederland voor het gevoel met enige vertraging. In Spanje, Denemarken en Groot-Brittannië waren de prijsverhogingen beduidend minder groot, terwijl in Frankrijk teleurgesteld is gereageerd op de stijging van nog geen 2 cent.

In Frankrijk werd de markt nadelig beïnvloed door weersomstandigheden. Belangrijke industriële regio’s in het land hadden te kampen met zware sneeuwval. Het weer zorgde ervoor dat het meeste verkeer tot stilstand kwam. Hieronder ook een flink aantal veetransporten.

Nederland hekkensluiter met varkensprijs € 1,28 per kilo

Voor de Europese varkensprijsvergelijking van de Duitse varkenshoudersorganisatie ISN zorgen de verschillende prijswijzigingen voor verschuivingen in het rijtje met de vijf grootste varkenshoudende landen. Vanwege de forse correctie schoof Duitsland naar plaats twee met een voor de vergelijking gecorrigeerde notering van € 1,346 per kilo geslacht gewicht. Spanje houdt stand op de eerste plaats met € 1,385. Door de opmars van Duitsland zakken Frankrijk en Denemarken een plek. Frankrijk staat met € 1,339 op plaats drie en Denemarken volgt met € 1,315. Hekkensluiter blijft Nederland met een varkensprijs van € 1,28 per kilo, dit ondanks de flinke prijsstijging die ook hier wordt doorgevoerd.

Duitsland: meer vraag dan aanbod varkens

Het optimisme blijft op de varkensmarkt hangen. Met name in Duitsland is sprake van een aanbod aan slachtrijpe varkens dat nauwelijks voldoende is voor de vraag van de slachters. Hetgeen ook dinsdag 13 februari bleek op de internetveiling van de Duitse varkensbeurs (Teleporc). Op de veiling werden in 14 partijen 1.948 varkens aangeboden. En hoewel er slachterijen zijn die vanwege carnaval geen volle slachtweek draaien, werd voor 13 partijen met 1.908 dieren een afnemer gevonden. Slechts 40 varkens bleven onverkocht.

Op de veiling gingen de diverse partijen voor prijzen tussen € 1,47 en € 1,51 van de hand. De gemiddeld betaalde prijs kwam uit op € 1,50 per kilo geslacht gewicht. Dit is 3 cent hoger dan op de vrijdagveiling werd betaald, toen de prijs 3 cent hoger was dan op de voorgaande dinsdagveiling. Het verschil met de Vereinigungspreis (€ 1,40) is op 10 cent gekomen. Hiermee blijft eigenlijk alleen de weg omhoog open.

Al met al is het duidelijk dat de Nederlandse prijzen die woensdag 14 februari bekendgemaakt worden, flink hoger zullen zijn dan de vorige week gemelde noteringen. Afgelopen week kwam de varkensprijs van Van Rooi Meat € 1,27 per kilo geslacht gewicht, na een verhoging met 4 cent. Compaxo en Pali Group verhoogden beide met 2 cent naar achtereenvolgens € 1,18 en € 1,28.

Meer informatie over de prijzen van varkens vindt u in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.