Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Varkensprijs als in beton gegoten

De vleesvarkensprijs zit muurvast. Nagenoeg alle Europese varkensprijzen bleven afgelopen week onveranderd.

De gemiddelde Nederlandse varkensprijs staat al 4 weken op € 1,24 per kilo geslacht gewicht. De Duitse notering doet € 1,306 en de gemiddelde Deense prijs staat op € 1,286.

Vion zette maandag voor de negende achtereenvolgende keer zijn notering op € 1,35. De DCA Beursprijs 2.0 voor deze week geeft ook dezelfde koers aan als deze de afgelopen weken deed: € 1,28 per kilo geslacht gewicht. De verwachting is dat ook de andere Nederlandse slachterijen morgen niets aan hun notering veranderen.

Gemiddelde veilingsprijs Duitsland stapje terug

De Duitse varkensmarkt vertoont hetzelfde beeld. De varkensprijs van zowel Tönnies als Vion GmbH staat al 8 weken lang op € 1,36 per kilo. De Vereinigungspreis volgde de prijsdaling van de slachterijen een week later maar noteert sinds week 41 ook stabiel op € 1,36. De Duitse internetbeurs Teleporc hangt al weken rond de 1,42 per kilo en toont geen enkele neiging omhoog. Op de dinsdagveiling deze week werd verschillend geboden. Kleinere partijen waren niet echt in trek, waarbij op grotere partijen wel tot 10 biedingen werden uitgebracht. De stappen omhoog waren echter klein, waardoor de hoogst behaalde prijs desondanks toch op maximaal € 1,435 uit kwam. De gemiddelde veilingprijs deed een klein stapje terug ten opzichte van de veiling van 30 november en komt met een min 1 uit op € 1,42 per kilo.

Prijsdaling op de loer

Slachterijen gaven de afgelopen weken aan ‘te hopen’ dat de varkensprijs niet zal dalen maar de stabiele koers dit jaar uit kan zitten. Ook handelaren geven aan dat als Sinterklaas het land uit is, een prijsdaling op de loer ligt omdat de voorraden voor de kerstverkopen dan gevormd zijn. En als dat in eerdere jaren al het geval is, is het dat bij omstandigheden van een ruim aanbod zeker.

Kleiner aanbod niet verwacht

Een kleiner aanbod wordt voorlopig nog niet verwacht. Daarmee zal teruglopende vraag direct druk zetten op de prijs. Het ruime aanbod en de gemiddeld hoge slachtgewichten sluiten nu goed aan op de vraag vanuit de vleesafzetmarkten. Dat komt vooral doordat de afzet naar de retail beter loopt voor de feestdagen. Maar in zijn toelichting op de notering omschrijft Vion de marktvraag in totaliteit als ‘licht tegenvallend’. Er is prijsdruk vanuit Oost-Europese landen en de afzet van bacon naar het Verenigd Koninkrijk laat nog geen seizoensverbetering zien.

De Duitse varkensvakbond ISN denkt dat het in ieder geval komende week de vooruitzichten nog gunstig zijn. De vraag naar slachtvarkens is groot, de slachtlijnen draaien op volle toeren en extra aangeboden partijen vinden gretig aftrek. De vakbond voorziet daarom minimaal een stabiele tot vriendelijke prijsontwikkeling.

Prognose: stabiele prijs

Meer informatie over de prijzen van varkens vindt u in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Eén reactie

  • kaper

    Oké even betonkappen dus

Of registreer je om te kunnen reageren.