Varkenshouderij

Achtergrond 4 reacties

Tönnies hakt flink in zeugenprijs

De slachtzeugenprijs stond al acht weken lang rotsvast op € 0,84 per kilo geslacht gewicht en leek moeiteloos op dat niveau het jaar uit te lopen. Tot slachterij Tönnies zijn zeugennotering onverwacht met maar liefst 9 cent verlaagde.

De marktleider op de zeugenmarkt leek bewust een steen in de vijver te gooien. Ondanks de constante koers, werd de notering de laatste weken pas aan het eind van de woensdagmiddag bekend gemaakt. En dan werd de primeur steevast aan producentenkoepel VEZG gelaten om als eerste de notering naar buiten te brengen, waarna de slachterijen volgen. Gisteren ging het anders. Al aan het begin van de middag openbaarde Tönnies op zijn website dat de prijs zou dalen met ruim 10%. De notering komt dan uit op € 0,75 per kilo geslacht gewicht.

19 cent onder de Vereinigungspreis

Daarmee zakt de slachterijnotering naar een niveau van 19 cent onder de Vereinigungspreis voor zeugen. Een afstand van 8 tot 10 cent is gebruikelijk, dus is het huidige niveau een ongekend groot verschil. Reden voor de extreme prijsverlaging is volgens de Duitse grootmacht dat de vraag sterk terugloopt door de feestdagen.

Juist door de bom onder de prijs vroeg af te laten gaan, gaf het de slachterij de gelegenheid te zien hoe de markt reageert. Wat zeggen toeleveranciers? Wat doen andere slachterijen en hoe reageert ‘de groene kant’, zoals de varkenshouderij daar wordt genoemd. Tegen handelaren die hun geplande leveringen wilden opschortten, meldde de slachterij dat ze dat niet moesten doen. Handelaren merken dat slachterijen maar wat graag slachtzeugen ontvangen. Tot deze week belden slachterijen hun leveranciers zelfs actief op om dieren te werven. Dat maakte de stap ook zo verrassend.

Over de zeugenprijs valt niet te onderhandelen

Maar uiteindelijk bleek de slachterij in Rheda de winnaar; want hoewel Tönnies nog steeds graag zeugen ontvangt, valt er over de nieuwe hoogte van de prijs niet te onderhandelen. Geplande leveringen van Nederlandse dieren worden daarom afbesteld of aan een andere afnemer geleverd.

Slachterij Westfleisch reageerde door geen notering bekend te maken, maar vanaf nu met dagprijzen te gaan werken. ‘Week 51 is ieder jaar een zwakke week voor vleesverwerking, daarom wordt maar een beperkt aantal zeugen geslacht’, aldus de slachterij in een toelichting op die keuze.

Producentenkoepel VEZG gaat niet mee in de druk van de slachterijen. Deze houdt zijn notering ook komende week onveranderd op € 0,94 per kilo.

Handelaren verrast

Handelaren zijn vooral verrast door het moment waarop de slachterijen met de prijsdruk komen. Volgende week is immers nog een volle werkweek voor kerst. Volgens Tönnies komt dit omdat volgende week 2 grote slachterijen al helemaal stil liggen. Slachterijen gebruiken deze luwe weken om onderhoud aan de slachtlijnen te kunnen plegen.

Nederlandse prijs gaat ook omlaag

Tonnies is onbetwist marktleider op de slachtzeugenmarkt en bijna alle Nederlandse zeugen worden in Duitse worstfabrieken verwerkt. De prijsverlaging zal ongetwijfeld ook de Nederlandse prijzen gaan beïnvloeden. Varkenshandel Tijs in Haarle heeft zijn notering inmiddels met 5 cent verlaagd naar € 0,65 per kilo levend gewicht. De noteringen in Hellendoorn en die van Vion blijven wel onveranderd.

Prognose: prijsdaling

Laatste reacties

 • adriemulders

  breng ze maar naar rendac,kan die viezerik er ook niks aan verdienen

 • Han

  Snap je standpunt Adrie maar dat gaat natuurlijk net iets te ver.

 • adriemulders

  ja natuurlijk,..

 • de rie

  waarom altijd de boer zo uitmelken

Of registreer je om te kunnen reageren.