Varkenshouderij

Achtergrond 5 reacties

Steeds minder biggen, prijs blijft oplopen

De biggenmarkt houdt de positieve trend in de prijslijn vast. Elke week komt er weer een paar euro bij.

Ook deze week is dat weer het geval: de DCA BestPigletPrice steeg maandag naar € 35 per big. De notering van Vion klom woensdag 12 maart met € 2 naar € 34 per dier.

En toch zijn niet alle vermeerderaars tevreden. Juist nu de prijs weer uit het dal klimt, kunnen sommigen er niet vol van profiteren omdat de aantallen teruglopen. Door de extreme hitte van afgelopen zomer komt de dip door vruchtbaarheidsproblemen niet alleen eerder, maar ook harder aan. Er zijn boeren die een productievermindering van 10% moeten incasseren.

Minder losse koppels biggen

Handelaren merken dat aan de gewichten. Dieren van 27 en 28 kilo komen weinig meer voor, het gros van de aangeboden dieren zit in de range van 23 tot 25 kilo. Ook zien ze dat er steeds minder losse koppels biggen verkrijgbaar zijn. Ook in de vaste koppelingen wordt het effect van de hitte op de vruchtbaarheid nu merkbaar. Er zijn mesters die minder dieren in een hok leggen, gewoon omdat hun vaste vermeerderaar niet meer biggen kan leveren. En bijkopen op de vrije markt is lastig.

De verwachting is dat ook volgende week de prijzen hun lijn omhoog blijven vasthouden, om dan in de feestweken waarschijnlijk stabiel verder te gaan.

Prognose: stijgende prijs.

Meer informatie over de prijzen van biggen vind je in Boerderij Marktprijzen.

Laatste reacties

 • helderziende

  er komen steeds minder biggen,maar wel meer slachtvarkens als we "jullie"mogen geloven?,zag gisteren nog iets voorbij komen 100 biggen,met vijf zeugen.wat lul je nou met je zomerdip.

 • kalkar

  Biggen worden altijd omhoog gepraat, dat is altijd al zo geweest, zal wel iets met belangen of zo te maken hebben.
  En de vleesvarkens, o ja, die hebben we ook nog. Alleen regeert hier ene Tönnies , multimiljonair en dat soort geeft nooit iets weg.

 • Tinus1

  Het gaat nu leuk, maar ik neem aan dat de gemiddelde calculerende vleesvarkensboer 2017 nog niet vergeten is. Daarbij lopen de voerprijzen komend jaar zeker niet maar beneden. Uiteindelijk bepaald de vleesprijs of een (hoge)biggenprijs in combinatie met voer en mestkosten ( ook in west-duitsland!) uitkan. En vlees is wereldmarkt en daar zit USA, Brazilië en Spanje behoorlijk te duwen.

 • kalkar

  Tinus, probleem is dat je met de vleesvarkens altijd 4 maanden achterop loopt. Het is dus 1 grote gokpartij.

 • Han

  Er zijn wel degelijk minder biggen.
  Het probleem voor de vleesvarkenshouder is dat de biggen Europees worden verhandeld en het vlees Wereldwijd.
  Ik hoop echt dat de vleesvarkens eens lekker duur gaan worden want wat hebben wij als fokkers nou aan een vleesvarkenshouderij als die bijna niks verdiend.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.