Varkenshouderij

Achtergrond laatste update:14 dec 2018

Nog steeds veel, maar wel lichtere vleesvarkens

De vleesvarkensmarkt heeft opnieuw een rustige week achter de rug. Het aanbod van slachtrijpe dieren blijft groot, maar het ruime aanbod wordt in het algemeen goed opgenomen.

De varkensnoteringen blijven ook deze week weer gelijk. Vion hield zijn varkensprijs nog altijd onveranderd op € 1,35 per kilo geslacht gewicht. DCA liet de Beursprijs 2.0 op € 1,28 per kilo staan en Van Rooi Meat bleef onveranderd op € 1,29. En de toonaangevende Duitse noteringen blijven staan op € 1,36 per kilo geslacht gewicht.

Voor Beter Leven-varkens had de ketenregisseur de verwachting uitgesproken dat week 51 de topweek zou worden. Handelaren die daarop gekoerst hebben, kunnen niet de hoeveelheden kwijt die ze voor ogen hadden omdat uit de afgelopen weken vlees is overgebleven en dus minder nodig is.

Teruglopende slachtgewichten

Wat opvalt is dat de slachtgewichten teruglopen. Dat komt deels doordat boeren bang zijn om tegen een prijsverlaging aan te lopen. Ze leveren liever op een wat lichter eindgewicht, dan tegen een lagere prijs te moeten verkopen.

Ook komt het voort uit bewuste keuzes van varkenshouders en handelaren om leveringen naar voren te halen vanwege de feestdagen. Doordat kerst en de jaarwisseling midden in de week vallen, valt er over die periode een werkweek uit. Dieren die nu geslacht zijn, lopen je dan niet voor de voeten.

Kerst in het vooruitzicht

In Duitsland, waar kerst groter gevierd wordt dan in Nederland, wordt de laatste 2 dagen van volgende week al niet meer geslacht. Zondagavond en maandag voor de kerst wordt nog geslacht voor de versmarkt met kerst. Dieren waarmee Nederlandse handelaren niet in Duitsland terecht kunnen, komen hier op de markt. Er zijn handelaren en slachterijen die daarom volgende week als spannende week zien; blijft de prijs stabiel, of gaat deze toch voor de kerst nog een stapje terug?

Andere handelaren verwachten dat de prijs ook volgende week de huidige koers door zet. ‘Als de notering een paar weken geleden was gestegen, hadden ze het er nu weer afgehaald. Nu dat niet gebeurd is, zullen ze de notering gelijk houden want ze verdienen er genoeg aan’, is de achterliggende gedachte.

Prognose: stabiel tot licht dalend.

Meer informatie over de prijzen van varkens vind je in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.