Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

ISN: rode cijfers op veel Duitse varkensbedrijven

Veel varkenshouders sluiten het jaar 2018 af met een groot financieel verlies. Dat schrijft de Duitse belangenbehartiger ISN in haar ledenbrief.

De gemiddelde Duitse varkensprijs komt dit jaar uit op € 1,42 per kilo geslacht gewicht. Dat is 20 cent per kilo minder dan in 2017. Daar komt bij dat de kosten flink zijn gestegen. Door de droogte dit jaar is het varkensvoer duurder. Ook de kosten van energie en mestafzet zijn gestegen in Duitsland.

Spaanse prijs hoger

De Duitse varkensprijs blijft ook ver achter bij de Spaanse, becijfert de ISN. Volgens de belangenbehartiger ligt de Spaanse prijs 15 cent boven de Duitse varkensprijs. Volgens de ISN-prijsvergelijking beurden Spaanse varkenshouders dit jaar de hoogste varkensprijs in Europa. Dat is mede te danken aan de goedlopende Spaanse vleesexport.

Marktherstel in 2019

Op de varkensmarkt zijn momenteel weinig lichtpuntjes te ontwaren, schrijft de ISN. Desondanks gaat de organisatie uit van marktherstel in 2019. Ten eerste wordt verwacht dat de Europese varkensvleesproductie daalt. Dat geldt onder meer voor Polen, Frankrijk en Duitsland. Anderzijds wordt verwacht dat de export zal aantrekken in 2019. Vooral de Chinese vraag groeit. Uit angst voor Afrikaanse varkenspest laten Chinese boeren hun zeugen en vleesvarkens momenteel massaal slachten.

Eén reactie

  • massy

    DE nederlandse varkenshouder ook denk!

Of registreer je om te kunnen reageren.