Varkenshouderij

Achtergrond

Bijproducten weer iets duurder

Tarwezetmeel is in de afgelopen maand her en der al duurder geworden, zij het dat de leveranciers daarin hun eigen tijdstip kozen.

Kröner, een uitzondering, is al 10 weken op hetzelfde niveau gebleven, maar zal er in de komende weken ook niet aan ontkomen.

De vraag is bij de varkenshouderij nog steeds stabiel groot, maar er staat druk op de leverbaarheid. Nu de feestdagenperiode aanbreekt en fabrieken gaan sluiten, is er meer aanvraag dan gewoonlijk doordat boeren bufferen. Ook heeft de papierindustrie deze dagen veel extra zetmeel nodig. Dat zet nog wat meer druk op de verkrijgbaarheid.

Vastgestemde graanmarkt

Wat de prijs betreft, speelt verder mee dat de graanmarkt vast is gestemd. Al met al leidt de situatie tot een prijsverhoging van de meeste soorten tarwezetmeel met 5 cent per ton per procent droge stof.

Tarwegistconcentraat

De eiwitbrenger tarwegistconcentraat werd zoals enigszins werd verwacht vorige week al duurder, maar leveranciers verhogen de prijzen andermaal, dit keer met 5 cent per procent droge stof. De vraag naar tarwegistconcentraat is erg groot en niet in evenwicht met de leverbaarheid. Ook voor deze voedercomponent is de prijsverhoging door de bank genomen 5 cent per ton per procent droge stof.

Aardappelproducten

De prijs van aardappelrestproducten is nog ongewijzigd, al hebben in de afgelopen maanden de fritesfabrieken wel een topproductie gehad. Ze hebben veel slecht houdbare aardappelen verwerkt. In de aardappelzetmeelproductie is gebrek aan grondstof, daar maakt men nu erwteneiwit. Van Triest levert dit vanaf volgende week; de prijs is € 1,95 per procent droge stof.

Prognose: prijsstijging

Of registreer je om te kunnen reageren.