Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

Biggenmarkt houdt stijgende prijslijn vast

In 6 weken tijd is een big van een onverkoopbaar product tot een gewild object geworden.

Er is veel vraag naar biggen. Zowel uit het binnenland als het buitenland en dat vertaalt zich door in een opgaande prijs. Deze week komt er opnieuw een paar euro bij.

DCA zette maandag 3 december de BestPigletPrice op € 33,50 per dier. Dat is € 1,50 meer dan de week ervoor. Ook de notering van Vion stijgt. Deze kwam met een +2 op € 32 per big. Dat is € 12 hoger dan 6 weken geleden toen de notering op € 20 stond.

De Nederlandse noteringen hebben daarmee de achterstand op de Duitse prijzen bijna ingelopen. De Duitse Nord-West-notering staat op € 33,50 per big. De Vereinigungs Ferkelpreis geeft deze week € 34,50 aan.

Bij goede vaste koppelingen wordt daarmee zo rond de € 40 per big betaald. Voor kleine koppels vrije biggen is dat € 40 tot € 41 per big. Bij grote koppels kan dat oplopen naar € 43 tot € 45. Daarmee komen de biggenprijzen weer in de buurt van het kostprijsniveau.

De stijgende prijs is het gevolg van krapper wordend aanbod. Dat is traditioneel iets wat in de maanden januari en februari speelt. Dit jaar is de krapte door vruchtbaarheidsproblemen na de hete zomer al wat eerder begonnen.

Vraag naar slachtbiggen groeit

Sinds vorige week is er ook duidelijk meer vraag naar slachtbiggen. Vooral in Zuid-Europese landen is een big van 12 kilo aan het spit een gewild product voor de feestdagen. Deze dieren zijn niet meer beschikbaar om in het mesthok te belanden. Dus die verkleinen het aanbod en het aanbod blijft nog wel even krap. Varkenshouders die biggen als slachtbig leveren, weten pas over een week of 4 of hun keuze financieel goed heeft uitgepakt.

De vooruitzichten voor volgende week zijn ook gunstig. Daarna volgen de feestdagen en verwachten marktpartijen afvlakking van de prijslijn. Hoe lang die duurt hangt mede af van wat de prijs van de vleesvarkens gaat doen. Een prijsdaling kan de prijslijn wat langer vlak houden, maar een daling van de biggenprijzen wordt niet verwacht.

Prognose: prijsstijging.

Meer informatie over de prijzen van biggen vindt u in Boerderij op Maat.

Laatste reacties

  • kaper

    Wanneer de vleesvarkens een keer

  • Knor 10

    .

Of registreer je om te kunnen reageren.