Varkenshouderij

Achtergrond

Veel vraag, maar ook veel aanbod op varkensmarkt

De vleesvarkensnoteringen blijven deze week onveranderd. Het aanbod is groot, maar het grotere volume is goed te plaatsen.

Maandag noteerde Vion stabiel op € 1,35 per kilo geslacht gewicht. Van Rooi Meat houdt € 1,29 per kilo, Compaxo blijft staan op € 1,21 en Pali Group is stabiel op € 1,31 per kilo.

Vrijdag verlaagde DCA zijn Beursprijs 2.0 voor vleesvarkens met 1 cent naar € 1,28 per kilo geslacht gewicht. Het was een correctie voor de prijsstijging van de week ervoor. Toen zag het er nog naar uit dat de markt wat zou opleven.

Ook de Duitse varkensprijzen blijven deze week ongewijzigd. Zowel de Vereinigungspreis als de noteringen van slachterijen Tönnies en Vion GmbH blijven op € 1,36 per kilo staan.

November is de slachtmaand, en er wordt dan ook volop geslacht. Zelfs de zaterdag wordt daarbij benut. In Nederland, maar ook in Spanje en België ligt het aantal slachtingen momenteel boven dat van vorig jaar. Duitsland slacht wat minder dieren dan in 2017. EU-breed ligt het aantal slachtingen daarmee momenteel 2 tot 2,5% hoger dan vorig jaar.

Er kan ook volop geslacht worden omdat het aanbod van slachtrijpe dieren groot is. Dat is een gevolg van de biggenprijzen die al maanden slecht zijn en de stroef lopende biggenexport. Daardoor vonden biggen hun weg in het binnenland. Door dikker op te zetten en te verplaatsen, hebben met name gesloten bedrijven deze biggen geplaatst. Doordat overschotbiggen zo hun weg vonden, komen er nu meer vleesvarkens op de markt.

Niet alleen het aanbod, ook de vraag is goed. Dus het grotere volume is goed te plaatsen. Alleen zijn afnemers niet bereid hogere prijzen te betalen. De prijzen op de vleesmarkt blijven deze week gelijk, waardoor slachterijen ook geen stimulans hebben een hogere prijs uit te betalen. De verwachting is dat hier op korte termijn ook geen verandering in komt.

Prognose: stabiele prijs

Meer informatie over de prijzen van varkens vindt u in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.