Varkenshouderij

Achtergrond 5 reacties

POV-voorzitter Janssen: Samenwerken en verbinden

De kersverse POV-voorzitter Linda Janssen (38) heeft een aantal belangrijke uitdagingen op haar bord liggen. Waar legt ze de focus en wat zijn haar doelen?

Linda Janssen is unaniem gekozen tot nieuwe POV-voorzitter. Dat gebeurde maandagavond 26 november tijdens de algemene ledenvergadering in het Gelderse Heteren. Wouter Oude Voshaar en Eric Stiphout treden toe tot het dagelijkse bestuur van de POV. Een kennismaking met Janssen, waarbij zij haar speerpunten uit de doeken doet.

Wat wilt u bereiken?

“Ik wil het verschil maken door te werken aan het vertrouwen. Niet alleen het vertrouwen tussen varkenshouders onderling kan worden verbeterd. We moeten ook het vertrouwen winnen van onze leefomgeving en de politiek. Dat is ontzettend belangrijk. Varkenshouders moeten de tijd krijgen zelf te werken aan verduurzaming. Ik vind dat varkenshouders nu in een oneerlijke positie worden geduwd.”

Lees verder onder de foto.

Linda Janssen werd unaniem gekozen tot POV-voorzitter. - Ton Kastermans Fotografie
Linda Janssen werd unaniem gekozen tot POV-voorzitter. - Ton Kastermans Fotografie

Hoe zit het met het onderlinge vertrouwen binnen de POV?

“De POV heeft een turbulente fase achter de rug. Dat is geen geheim. Niets dan lof voor mijn voorgangers Ingrid Jansen en Eric Douma. Zij hebben de LTO en de NVV samengebracht. Dat is snel gegaan. Van ‘even aan elkaar snuffelen’ is het binnen een jaar tot een huwelijk gekomen. Dat is niet niks. Het is nu tijd voor een nieuwe fase. We moeten bouwen aan een goede samenwerking en verbinding. Daar passen mijn competenties bij.”

Ik beschik over verbindend vermogen

Wat zijn uw competenties?

“Ik heb een groot netwerk en heb veel draagvlak onder de leden van de POV. Ik kom van ‘binnenuit’. Ik kan me voorstellen dat er in eerste instantie niet aan mij werd gedacht. Natuurlijk heb ik me afgevraagd of ik de klus moest aannemen. ‘Wil ik het en kan ik het’, vroeg ik mezelf af. Ik heb veel geleerd van mijn voorgangers en heb het idee dat ik word gewaardeerd. Ik beschik over verbindend vermogen. Ik was ontzettend blij met de hoge opkomst op de algemene ledenvergadering. Het momentum is er om nu door te pakken. Ik heb het gevoel dat het overgrote deel van de leden vooruit wil en streeft naar een sterke POV. We moeten die turbulente fase ook niet groter maken dan die is. Onze leden willen gehoord en gezien worden. Binnen de POV is voor iedereen uit de sector plek.”

Wat zijn uw belangrijkste dossiers?

“De belangrijkste uitdaging is het verwerven van een betere marktpositie van de varkenshouders in de keten. We streven ernaar de mestafzetkosten structureel te verlagen. Mestverwerking moet van de grond komen. Het duurt veel te lang voordat vergunningen worden verleend. In het kader van het Vitaliseringsplan willen we overlastgevende locaties en bedrijven saneren.”

Wanneer wordt duidelijk hoe deze warme sanering eruit gaat zien?

“Ik verwacht dat begin 2019 duidelijk wordt hoe de regeling er precies uit komt te zien. Het is een spannend dossier. Voor individuele bedrijven gaat het Vitaliseringsplan pijn doen. Ik ben er blij mee dat wij als POV meeregeren en -beslissen. Dat moeten we koesteren. Daarom is het ook van groot belang om de rijen te sluiten en niet alleen de blijvers maar ook de stoppers te horen.”

Ik ga geen paginadik visierapport schrijven

Wat kunnen de leden nog meer van u verwachten als POV-voorzitter?

“Ik wil mijn eigen visie presenteren, om zodoende een duidelijke stip aan de horizon te zetten. Ik weet nog niet wanneer ik daarmee kom. Ik ben in ieder geval niet van plan een paginadik visierapport te schrijven, maar wil heldere en concrete punten op papier zetten. Wat wil de POV en waar mogen de leden mij op aanspreken? Ter voorbereiding hierop ben ik druk bezig met het voeren van gesprekken met verschillende partners van de POV.”

Wat is uw achtergrond?

“Ik ben opgegroeid op een melkveebedrijf en heb in mijn tienerjaren een bijbaantje gehad op een varkensbedrijf. Na de has – studierichting Varkenshouderij – ben ik 7 jaar bedrijfsleider geweest op een zeugenbedrijf. Daarna heb ik 10 jaar gewerkt als projectleider Varkenshouderij bij LTO Noord. Vervolgens heb ik mijn eigen bedrijfje opgericht, waarna ik onder meer voor LTO en NVV aan de slag ben gegaan. Sinds januari dit jaar werkte ik 3 dagen per week als beleidsmedewerker voor de POV. Vanaf nu ga ik me volledig op het bestuurswerk richten.”

Laatste reacties

 • massy

  Heel veel succes gewenst het zal een hele uitdaging worden.

 • farmerbn

  Succes maar gebruik niet te vaak de nieuwe popie-jopie woorden verbinden en aanleunen enz. Daar krijgen je leden jeuk van.

 • boerkebrabant

  ik hoorde in de wandelgangen dat de pov de voer en slachtsector om geld heeft gevraagd voor het vitaliseringsplan, ik hoop dat dat een grapje is, want op die manier betalen we de gemaakte kosten ,op maatregelen die door valse beschuldigingen op ons bordje liggen zelf, en dat kan niet de bedoeling zijn.
  veel geld aan advocaten uit gaan geven, zodat de vergunningen voor mestverwerking van de grond komen, en dat de onzinnige brabant maatregel . van de baan is, ook moet de nulstand van de wilde zwijnen worden gehandhaaft,
  zo kan ik nog wel effe doorgaan,

 • adriemulders

  nou,handen uit de mouwen dan; @boerkebrabant!

 • Reactie verwijderd door een beheerder

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.