Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

Duitse varkenshouders krijgen prijs niet omhoog

De prijsverhoging waar vleesvarkenshouders naarstig naar uitkijken, blijft nog uit. Zowel de Nederlandse als de Duitse noteringen blijven deze week gelijk. Vion hield maandag de notering stabiel op € 1,35. Van Rooi Meat bleef staan op € 1,29 per kilo.

Vrijdag ging de DCA beursprijs 2.0 wel omhoog. Deze notering steeg 2 cent naar € 1,29 per kilo geslacht gewicht. Dit gebeurde op basis van de goede stemming die eind vorige week heerste over de varkensmarkt. Na gebroken weken door feestdagen kunnen de Duitse slachterijen deze week weer hun normale diensten draaien en de novembermaand is doorgaans een goede maand voor de vleesafzet. Ook bleken de kopers gretig op internetbeurs Teleporc. De gemiddelde veilingprijs steeg vorige week 5 cent. Daarmee kwam deze 10 cent boven de leidende Duitse noteringen. Een verschil van 5 cent staat synoniem aan een stabiele markt, dus er leek volop ruimte voor een prijsstijging.

Die kwam er niet. Toenemend aanbod begin deze week deed de Duitse slachterijen besluiten hun noteringen onveranderd te laten. Er zijn voldoende varkens en ze zijn ook nog eens zwaar. Geen enkele reden voor een prijsverhoging, klonk het.

De kortstondige opleving kwam niet voort uit een oplevende vleesmarkt, maar was door de Duitse varkenshouders zelf gecreëerd. Om een prijsstijging te forceren, hadden ze de aanvoer beperkt. Daardoor doken de slachterijen op de beschikbare dieren. In de verwachting nu een prijsstijging ten gelde te maken, meldden ze massaal slachtrijpe dieren aan. Hierdoor nam het aanbod toe en was die prijsstijging in rook opgegaan. De ‘speculanten’, zoals slachterijen deze boeren betitelen, sneden zichzelf daarmee in de vingers, want doordat de dieren zijn blijven liggen, zijn ze zwaarder en volgt er ook nog eens gewichtskorting.

De hoop op een structurele prijsverhoging is daarmee in een klap getemperd. Voor volgende week worden weer stabiele prijzen verwacht. Daarna is nog een kleine opleving mogelijk, maar na Sinterklaas zit een noemenswaardige plus er niet meer in, zo is de brede verwachting bij handelaren en slachterijen. Begin volgend jaar wordt als reëler moment gezien waarop de prijs daadwerkelijk stappen omhoog gaat maken.

Prognose: stabiele prijs.

Meer informatie over de prijzen van varkens vindt u in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Laatste reacties

  • sjaakie

    Zelfs de redactie van de boerderij trapte derin zie artikel van 6-11 voortekenen van een hogere prijs ....... wwwverkeerdebron.com 😩 Schrijf dan niks als je de markt totaal niet aanvoeld

  • kaper

    Zo ist met die journalisten

Of registreer je om te kunnen reageren.