Varkenshouderij

Achtergrond 4 reacties

Duidelijk meer vraag naar biggen

De biggenmarkt leeft op. Het aanbod is leidend in deze tijd van het jaar, maar de snelheid van de prijsstijging wordt geremd door de vleesvarkensprijs die niet omhoog gaat.

Vion noteerde woensdag 14 november € 2 hoger op € 25 per big. De DCA BestPigletPrice steeg maandag van € 26,50 naar € 28,00 per stuk. In Duitsland boekten de Vereinigungs-Ferkelpreis en de Nord-West-notering een € 1 hoger dan vorige week.

Handelaren merken dat er duidelijk meer vraag komt. Deze week zijn er dieren verkocht voor ruim € 35 per stuk en bij grote koppels kun je zelfs een paar euro meer krijgen voor vrije biggen, zo klinkt het. Maar ook de vaste koppelingen lopen goed door. Daar overstijgt de vraag van de mester steeds vaker het aantal dat de vermeerderaar kan leveren.

Die ontwikkeling is op zich niet uniek in deze tijd van het jaar, maar lijkt dit jaar wel extremer dan andere jaren. Dat komt met name door de hete zomer. Daardoor lag de uitval wat hoger, viel de groei van de biggen wat lager uit en kwamen er meer terugkomers bij de zeugen. Daardoor neemt het aantal biggen harder af dan normaal.

Dat effect wordt versterkt door het grote aantal onverwachte stoppers in Nederland en Duitsland. Daarbij zijn de lage rendementen zeker een reden, maar ook financiering of gebrek aan een opvolger worden genoemd.

Ook trekt de vraag aan. Handelaren en exporteurs krijgen veel meer telefoontjes uit Spanje, maar ook Polen en andere bestemmingen in het oosten begeven zich weer actiever op de markt. Datzelfde doen ook mesters in eigen land. Zij zien dat de huidige biggennotering nog relatief laag is, en weten bijna zeker dat ze volgende week meer moeten betalen. Dat motiveert om het opstalmoment niet uit te stellen.

Aanbod is leidend

November tot januari is traditioneel de periode dat het aanbod leidend is. Dat heeft altijd een prijsstijging tot gevolg. Dit uiteraard niet tegen elke prijs. Het uitblijven van de verwachte prijsstijging van de vleesvarkens vergroot ook de weerstand tegen hogere biggenprijzen. De stappen omhoog worden daardoor kleiner. Zo leek het er eind vorige week op dat een plus van € 3 tot € 4 mogelijk zou zijn. Door een correctie bij de DCA beursprijs en onveranderde notering van Vion maandag, werd die stap half zo groot. De verwachting is echter wel dat de gestage groei ook de komende weken doorzet.

Prognose: prijsstijging

Meer informatie over de prijzen van biggen vindt u in Boerderij op Maat.

Laatste reacties

 • eenvoudige boer

  3 tot 4 euro hoeft ook niet. Elke week 2 euro erbij de komende maanden is ook niet verkeerd.

 • veldzicht

  Mijn Vader kreeg 50 jaar geleden meer als 31 euro voor zijn biggen, soms tot 120 gulden per stuk.als het heel slecht was 80 gulden.

 • kaper

  Ja vroeger varkensprijs 5 gulden

 • gertjanvolvo

  Toen was er nog Handel no mag je ze Brengen

Of registreer je om te kunnen reageren.