Varkenshouderij

Achtergrond

Britten vrezen stortvloed Amerikaanse bacon

Het Verenigd Koninkrijk wil na de uittrede uit de EU zelf nieuwe handelsovereenkomsten sluiten. Voor de boeren kan dat slecht uitpakken.

Bacon van Amerikaanse varkens die bij lange na niet hoeft te voldoen aan de huidige Britse regels dreigt het Verenigd Koninkrijk binnenkort te overspoelen. Die ‘ongezonde’ bacon is zo goed als zeker goedkoper dan die van Brits of Europees varkensvlees. De invoerstroom zal daarom een zware klap veroorzaken voor de varkenshouders in het Verenigd Koninkrijk.

Amerikaanse eisen minder streng dan Europese

Die boodschap komt van een Britse voedingsexpert, professor Tim Lang, maar wordt nadrukkelijk ondersteund door de National Pig Association. Volgens Lang en de NPA mogen de Amerikanen nog altijd zeugkratten gebruiken en worden er ook op grote schaal groeihormonen en middelen als ractopamine aan de varkens toegediend. Beide praktijken zijn in het Verenigd Koninkrijk al sinds halverwege de jaren 90 verboden. Ook op andere terreinen liggen de Amerikaanse eisen een stuk lager dan die in Europa, waardoor varkenshouders aan de overkant veel goedkoper kunnen profiteren.

Een varken houden dat nooit in haar leven kan ronddraaien of met andere dieren in contact kan zijn, is onaanvaardbaar. Ik dacht dat we dat als maatschappij nu wel geaccepteerd hadden

Vice-voorzitter Rob Mutimer van de Britse National Pig Association

Dat vlees uit de Verenigde Staten mag momenteel niet in de EU worden ingevoerd, maar zal straks zo goed als zeker wel op de Britse markt komen. Ongeacht hoe het brexit-balletje uiteindelijk rolt, willen de Britten met de uittreding uit de EU vooral handelsakkoorden met derde landen kunnen sluiten. Bovenaan de lijst staan de VS, hebben zowel president Donald Trump als premier Theresa May al herhaaldelijk bevestigd. Momenteel wordt in Washington en Londen al gewerkt aan zo’n nieuwe overeenkomst die de wederzijdse handel meer vrijheid moet geven.

‘’Maar het onvermijdelijke gevolg is dat we dan ook vlees en bacon moeten accepteren van dieren die onder veel minder strenge welzijnseisen gehouden worden. Het Britse publiek dient zich dat nu wel snel te realiseren”, denkt prof. Lang.

Bacon van Amerikaanse varkens die bij lange na niet hoeft te voldoen aan de huidige Britse regels dreigt het Verenigd Koninkrijk binnenkort te overspoelen. (Op deze foto Nederlandse baconproductie). - Foto: Michel Zoeter
Bacon van Amerikaanse varkens die bij lange na niet hoeft te voldoen aan de huidige Britse regels dreigt het Verenigd Koninkrijk binnenkort te overspoelen. (Op deze foto Nederlandse baconproductie). - Foto: Michel Zoeter

Vice-voorzitter Rob Mutimer van de NPA, die 700 scharrelvarkens houdt, is het daar volledig mee eens. “Onze kosten worden fors opgedreven door de hoge eisen, met name rond het welzijn van de dieren. Wij mogen geen hormonen gebruiken, geen ractopamine toepassen en ook geen zeugen in kratten houden. Een varken houden dat nooit in haar leven kan ronddraaien of met andere dieren in contact kan zijn, is onaanvaardbaar. Ik dacht dat we dat als maatschappij nu wel geaccepteerd hadden, maar dat wordt straks volledig onderuit gehaald.”

Nederlandse lucratieve markt valt verder weg

De komst van de Amerikanen betekent ook dat de lucratieve Britse markt voor Nederlands varkensvlees nog verder weg zal vallen. Ons land voerde in de eerste 3 kwartalen van dit jaar 74.700 ton bacon en ham uit naar het Verenigde Koninkrijk, bijna de helft van de totale Britse invoer van die producten. Daarnaast ging er ook 34.800 ton varkensvlees en 12.100 ton aan worstjes over de Noordzee. Hoewel die export door het vertrek van de Britten uit de EU bemoeilijkt zou worden, hebben zowel Londen als Brussel net dit weekend weer bevestigd dat ze de wederzijdse handel zo weinig mogelijk in de weg willen leggen. Maar of die handel nog toekomst heeft als de goedkopere Amerikanen de Britse markt overspoelen, is de vraag.

Of registreer je om te kunnen reageren.