Varkenshouderij

Achtergrond

Varkensprijs stabiliseert

De vleesvarkensmarkt komt langzaamaan in rustiger vaarwater. De verwachting is dat het aanbod wat af zal nemen en de prijs stabiliseert.

De vleesvarkensmarkt lijkt meer rust te gaan vertonen. DCA verlaagde vrijdag 12 oktober zijn beursprijs voor vleesvarkens nog met € 0,02 naar € 1,27 per kilo. In het commentaar op de prijs kopte het marktbureau er echter op dat de bodem in zicht lijkt. Waarschijnlijk is die bodem bereikt, want Vion hield maandag 15 oktober zijn notering gelijk op € 1,35 per kilo geslacht gewicht.

Ruim aanbod in Europa

Aan de ene kant signaleert de slachterij dat het aanbod in Europa nog steeds aan de ruime kant is en dat de slachtgewichten nog steeds oplopen. Daarnaast geeft de problematiek van Afrikaanse varkenspest in België nog steeds druk op de prijzen.

Aan de andere kant toont de vleesmarkt enig herstel. Voor het eerst in weken kunnen slachterijen de hammen en middels voor een stabiele prijs verkopen.

Betrekkelijke rust Duitse markt

Ook in Duitsland is er betrekkelijke rust op de markt. Doordat de Vereinigungspreis vorige week € 0,04 naar beneden werd bijgesteld, is een eind gekomen aan een week waarin slachterijen zogenoemde ‘Hauspreise’ hanteerden omdat ze zich niet konden vinden in de lijn van Producentenorganisatie VEZG.

Internetveiling Teleporc ligt al 3 weken op of net boven de € 1,40 per kilo. De dinsdagveiling verliep deze week vlot. Tot op het laatst toe werd 6 tot 7 keer op een partij geboden. Daarmee vonden ook de meeste partijen een koper. De notering wist, net als een week geleden, € 0,01 winst te boeken.

De gemiddelde prijs bedraagt nu € 1,42 per kilo geslacht gewicht. Dat is 6 cent hoger dan de Vereinigungspreis. De kans is klein dat die woensdag 17 oktober zal dalen. In een evenwichtige markt is dat verschil 5 cent. Hoewel er dan ruimte lijkt voor een klein plusje, ligt een gelijke notering meer voor de hand.

Afstand tussen prijs Denemarken en Nederland groter

De Europese varkensprijzen, die gebaseerd zijn op de gerealiseerde noteringen van afgelopen week, laten nog een daling zien. Alleen de Deense notering blijft gelijk op een gemiddelde prijs van € 1,26 per kilo.

De afstand tussen exportland Denemarken en Nederland is daarmee opnieuw groter geworden. De gemiddelde Nederlandse varkensprijs daalt met 2 cent naar € 1,23 per kilo. Van de 5 grote varkenslanden levert Duitsland het meeste in. De gemiddelde prijs daalt met 4 cent naar € 1,306.

Volgens de Duitse producentenvereniging ISN houden slachterijen er rekening mee dat het aanbod aan slachtrijpe dieren in de loop van de week wat afneemt. Tegelijkertijd blijft er vraag naar Europees varkensvlees. Daardoor rekent ook de Duitse organisatie op een stabilisatie van de varkensmarkt.

Prognose: stabiele prijs

Meer informatie over de prijzen van varkens vindt u in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.