Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactielaatste update:31 okt 2018

Varkens KI werkt aan langere houdbaarheid sperma

Varkens KI Nederland gaat vanaf februari 2019 de spermadistributie anders organiseren. Jean-Marie van Oort, directeur van Varkens KI Nederland, legt uit.

Door een andere wijze van koelen op het vangstation en aangepaste verdunner wordt de houdbaarheid van het sperma 5 dagen, tegenover 3 nu. In de nieuwe situatie wordt op maandag, dinsdag, donderdag en zaterdag bezorgd. Een bestelling voor 9.00 uur wordt de volgende dag voor 7.00 uur geleverd, verduidelijkt Van Oort.

Jean-Marie van Oort (54) is sinds 2013 directeur van Varkens KI Nederland. Hij is tevens directeur van fokkerijorganisatie Topigs Norsvin, Nederland. - Foto:  Bert Jansen
Jean-Marie van Oort (54) is sinds 2013 directeur van Varkens KI Nederland. Hij is tevens directeur van fokkerijorganisatie Topigs Norsvin, Nederland. - Foto: Bert Jansen

Waarom deze stap?

“Door de drukte op de wegen wordt bezorgen steeds meer een race tegen de klok. We hebben 1,5 jaar uitgebreid getest en kunnen 5 dagen houdbaarheid van het sperma garanderen. Klanten staan nu soms te wachten op de bezorger. Dat is volgend jaar niet meer nodig.”

Meer leveringsbetrouwbaarheid voor de varkenshouder; zijn bestelling is voor 7.00 uur bezorgd

Wat heeft de varkenshouder eraan?

“De leveringsbetrouwbaarheid neemt toe; zijn bestelling is voor 7.00 uur bezorgd. De bedrijfsprocessen worden niet verstoord, omdat de bezorger later is dan gepland. Bovendien kunnen we de kosten gelijk houden.”

We vragen van de boer een goede ontvangstplek, zoals een spermabewaarkast, liefst dicht bij de openbare weg

Wat wordt gevraagd van de boer?

“Het is belangrijk dat ieder bedrijf een goede ontvangstplek heeft. Het liefst dicht bij de openbare weg. Dat vinden overigens alle Nederlands ki-organisaties. We zouden graag zien dat de bezorgers niet op het schone bedrijfsdeel hoeven te komen. Er zijn spermabewaarkasten ontwikkeld om buiten de stal te kunnen plaatsen. Dat is een goede ontvangstplek. Een dergelijke spermabewaarkast kost rond € 2.000. Alle Nederlandse ki-stations staan achter een goede en hygiënische ontvangstplek van sperma, hebben zij naar ons aangegeven.”

Waarom niet tweemaal per week bezorgen?

“We gaan eerst deze stap maken. De huidige werkwijze is tientallen jaren oud. In één keer de bezorging radicaal veranderen, willen we niet. Voor de langere termijn sluiten we minder bezorgen echter niet uit.”

Is iedereen er klaar voor?

De klanten willen we deze en de komende week informeren tijdens 4 bijeenkomsten, verspreid over het land. Dan wil ik ook graag horen wat zij van de plannen vinden. Wij zijn er klaar voor en brengen nu de ontvangstplekken in kaart. Het is niet de verwachting dat we meer beren nodig hebben, maar zelfs als dat nodig is, zijn we daarop voorbereid en kunnen we altijd genoeg sperma leveren.”

Eén reactie

  • mascha1

    Een ki kast voor buiten is al te koop voor 1500 euro verder zijn er nog legio mogelijk heden om bestaande kasten buiten te plaatsen

Of registreer je om te kunnen reageren.