Varkenshouderij

Achtergrond

Met flyers chauffeurs bewust maken van risico’s AVP-insleep

Varkensdierenarts Sam de Snoeck van Dierenartsenpraktijk Lintjeshof organiseerde zaterdag 29 september een flyer-actie langs snelwegen in Zuid-Nederland. Daarmee wil hij bewustwording creëren over de risico’s van insleep van Afrikaanse varkenspest (AVP).

25 varkenshouders, varkensdierenartsen en mensen uit de periferie hebben zaterdag 500 flyers uitgedeeld en opgehangen langs autosnelwegen A2, A67, A73 en A50. Met de door de NVWA gemaakte flyers wilden ze buitenlandse chauffeurs wijzen op de risico’s van insleep van de Afrikaanse varkenspest. De brochures waren vertaald in het Engels, Duits, Pools en Roemeens om de informatie zo goed mogelijk over te brengen. De Snoeck was een van de initiatiefnemers van de actie.

Varkensdierenarts Sam de Snoeck nam het initiatief voor de flyer-actie. - Foto: Bert Jansen
Varkensdierenarts Sam de Snoeck nam het initiatief voor de flyer-actie. - Foto: Bert Jansen

Hoe kijkt u terug op de flyer-actie?

“Best wel tevreden. Het was ons doel om bewustwording te creëren. Ik denk dat dit gelukt is. We hebben veel chauffeurs aangesproken en de nodige media-aandacht gegenereerd, van onder meer Trouw, L1, De Limburger en het Eindhovens Dagblad. Ook op de NOS-site stond een bericht over onze actie.”

Lees verder onder de tweet.

Welke boodschap wilden jullie overbrengen?

“In de flyers wordt gewaarschuwd voor de gevaren van vleesproducten uit besmette gebieden. Via chauffeurs uit Oost-Europa kan AVP Nederland binnenkomen. Het virus kan worden verspreid als varkens en wilde zwijnen besmette etensresten vinden. Het is daarom van groot belang om geen etensresten in de natuur achter te laten en gebruik te maken van afgesloten vuilnisbakken. Het viel me op dat veel chauffeurs zich al bewust zijn van de risico‘s. Zij zijn betrokken en willen meewerken, ook al omdat ze in hun eigen land zien tot welke catastrofes de ziekte kan leiden.”

We vragen om bewustwording en willen preventief handelen, wat ons betreft blijft het AVP-draaiboek in de la liggen

Hoe nuttig is het uitdelen van flyers?

“Afrikaanse varkenspest is een vreselijke ziekte. Met een flyer houd je AVP niet tegen. Met deze actie hebben we ook een boodschap afgegeven. We vragen om bewustwording en willen preventief handelen. Bij een uitbraak van AVP wordt een heel draaiboek uit de kast getrokken. Wat ons betreft blijft het in de la liggen. Daarom wil ik ook aandacht vragen voor de risico’s van insleep bij hobbyvarkens en op kinderboerderijen. Het lijkt me goed om in kaart te brengen waar de hobbyhouders zitten en hen te waarschuwen.”

Lees ook: Biosecurity sleutelwoord tegen Afrikaanse varkenspest

Waarom heeft u het initiatief voor de flyer-actie genomen?

“AVP is een serieuze bedreiging voor de varkenssector. De flyers waren al gemaakt en konden zo afgedrukt en gelamineerd worden. Ik vind het jammer dat de NVWA zelf geen tijd en budget heeft om zo’n actie op touw te zetten. Daarom heb ik samen met varkenshouders Carla Lemans en Doreen van den Berkmortel, die beide actief zijn voor het Weekend van het Varken, een groep mensen gemobiliseerd.”

Komt er een vervolgactie?

“Dat is een goede vraag. We willen het even afwachten en kijken hoe deze actie landt. Vertegenwoordigers van POV (Producten Organisatie Varkenshouderij) waren ook aanwezig. Hopelijk kunnen zij druk op de overheid uitoefenen om het belang van preventie kenbaarder te maken. Ik heb als varkensdierenarts ook mijn dagelijkse werkzaamheden. Ik wil graag meewerken, maar het zou mooi zijn als er vanuit overheidswege meer aandacht wordt gevraagd voor de risico‘s.”

Of registreer je om te kunnen reageren.