Varkenshouderij

Achtergrond

Hamletz-varkensvlees in 50 supers verkrijgbaar

Het varkensvlees van het Hamletz-concept is sinds donderdag 18 oktober in 50 Nederlandse supermarkten verkrijgbaar.

Het vlees ligt in de schappen van de grotere winkels van supermarktketens Plus, Poiesz, Hoogvliet, Deen en Boon’s Markt. Dat zegt varkenshouder Annechien ten Have-Mellema, die aan de basis staat van het concept. “Het Hamletz-vlees is positief ontvangen. Ik heb veel leuke berichten gekregen”, aldus Ten Have-Mellema. Nu het varkensvleesconcept is uitgerold, is het de bedoeling dat het Hamletz-vlees op termijn in meer supermarkten in de schappen komt te liggen.

Varkens op stro in dartelstallen

De Hamletz-varkens worden gehouden in twee zogenoemde dartelstallen. De varkens liggen binnen op 1,1 vierkante meter en buiten op 0,8 vierkante meter. Het binnenverblijf is bedekt met stro. De staarten van de dieren worden niet gecoupeerd. Beren worden niet gecastreerd. De dartelstallen zijn afgelopen zomer tijdens een officiële open dag geopend. “Beide stallen zijn in gebruik. Maar we hebben nog niet alle afdelingen opgelegd. Het is een hectische en drukke periode. We moeten wennen aan het werken in de nieuwe stallen. Dat gaat goed, op wat kinderziektes na”, vertelt Ten Have-Mellema.

Hamletz-vlees voldoet aan Beter Leven-keurmerk

Het Hamletz-vlees voldoet aan de eisen van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. De inspanningen op het gebied van dierenwelzijn zijn beloond met 2 Beter Leven-sterren. Tijdens de Beter Leven-week (22 tot 29 oktober) roept de Dierenbescherming in een landelijke campagne consumenten op alert te zijn op verpakkingen van dierlijke producten.

Tekst gaat verder onder de video.

Dierenbescherming-directeur Co’tje Admiraal spreekt haar bewondering uit voor het initiatief van Ten Have-Mellema. “Zij heeft het als eerste aangedurfd in Nederland een stal te bouwen volgens de strenge criteria van de Dierenbescherming voor 2 van onze sterren”, zo zegt Admiraal op de website van de Dierenbescherming.

Ten Have-Mellema hoopt dat consumenten haar inspanningen op het gebied van dierenwelzijn op waarde schatten en bewust gaan kiezen voor Hamletz. “Ik vind het spannend, maar heb er zeker geloof in.”

Of registreer je om te kunnen reageren.