Varkenshouderij

Achtergrond

Groeibeer past zeugenhouder beter dan Piétrain

Wim Wolters schakelde 2 jaar geleden over van een Piétrain naar de groeibeer TN Tempo. Het kwam als vraag uit de markt, maar de eindbeer past hem zelf ook goed.

Lopend door de kraamstal wijst Wim Wolters naar de biggen die zich tegoed doen aan een lekkere melkmaaltijd, een van de eerste van hun leven. “Kijk hoe fit en actief de biggen zijn.” Het mag worden gezegd; de koppels zien er bijzonder gezond en levendig uit. Daarbij spelen vanzelfsprekend veel factoren een rol, maar volgens Wolters is de eindbeer medeverantwoordelijk. Twee jaar terug is hij namelijk omgeschakeld van een Piétrain naar de groeibeer TN Tempo van Topigs Norsvin. Hij ziet duidelijk verschil met de vorige beer. “Er zat toen duidelijk meer spreiding in de toomgewichten met te veel kleine tomen.” Ook had hij in die tijd nog veel last van spreidzit. “Zeker 5 per week, nu komt het nog 1 keer in de 3 à 4 weken voor. Er gingen nogal wat rolletjes leukoplast doorheen.”

Wim Wolters (57) heeft met Gerjo (58) een zeugenbedrijf in Laren (Gld.). De Topigs 20-zeugen worden omgeschakeld naar TN70; de eindbeer is TN Tempo. - Foto: Ronald Hissink
Wim Wolters (57) heeft met Gerjo (58) een zeugenbedrijf in Laren (Gld.). De Topigs 20-zeugen worden omgeschakeld naar TN70; de eindbeer is TN Tempo. - Foto: Ronald Hissink

Wat meer vitaliteit en uniformiteit door de andere eindbeer ziet Wolters ook terug bij de gespeende biggen. Natuurlijk is de bevleesdheid wat minder dan van de typische Piétrainbiggen. Toch hebben de biggen echt wel een goede conformatie, benadrukt hij, al wijzend naar een paar mooie biggen. “Ze hebben duidelijk dat kuiltje op het kruis. De TN Tempo is toch niet meer hetzelfde als 10 jaar geleden.” Toen gebruikte hij de groeibeer ook al, maar zag minder ontwikkelde biggen. Wolters verwacht dat de bevleesdheid verder zal toenemen, omdat zijn fokker aan het overschakelen is van de Topigs 20 naar de TN70.

Afscheid van Piétrain betekent afscheid van handelaar

Ondanks dat een andere eindbeer goed uitpakt, lag de keuze om over te stappen in eerste instantie niet bij hem zelf. Via een handelaar werd Wolters benaderd om voor het Beter Leven-concept van Vion biggen te produceren. Met de nadelen van de Piétrainbiggen in de kraamstal in het achterhoofd was de ondernemer daar wel voor te vinden. Dat betekende wel afscheid nemen van de eigen handelaar en vaste afnemer van zijn biggen. “We wisselen normaal niet zo snel, maar dit paste ons goed.”

Bedrijfsgegevens

 • 550 vermeerderingszeugen
 • 40 gemiddeld aanwezige gelten
 • 11 hectare grond
 • 16,2 levende biggen per worp
 • 10,0 % uitval tot spenen
 • 35,5 gespeende biggen per jaar
 • 16 uur vreemde arbeid per week

In principe worden Piétrain-biggen wat beter betaald, maar Wolters ontvangt nu minimaal dezelfde prijs. Dat is inclusief 3 vaccinaties, die hij eerder ook al gaf. In de vraagmarkt naar goede groeibiggen bevond hij zich aan de gunstige kant van de onderhandelingstafel. In de prijs zit overigens wel een compensatie voor de extra kosten als gevolg van Beter Leven. Dat omvat met name extra afleidingsmateriaal in de kraamstal en 0,4 vierkante meter ruimte (per big) bij de gespeende biggen.


 • Sinds twee jaar insemineert Wolters met sperma van de TN Tempo-eindbeer. Bij de zeugen ervaart hij geen verschillen met de Piétrain. - Foto's: Ronald Hissink

  Sinds twee jaar insemineert Wolters met sperma van de TN Tempo-eindbeer. Bij de zeugen ervaart hij geen verschillen met de Piétrain. - Foto's: Ronald Hissink

 • Wim Wolters ziet in de kraamstal meer uniforme en vitale koppels biggen. Ook is er opvallend minder spreidzit.

  Wim Wolters ziet in de kraamstal meer uniforme en vitale koppels biggen. Ook is er opvallend minder spreidzit.

 • De biggen zijn nog prima ontwikkeld, ook al zijn ze wat minder vleesrijk dan voorheen met de Piétrain-eindbeer.

  De biggen zijn nog prima ontwikkeld, ook al zijn ze wat minder vleesrijk dan voorheen met de Piétrain-eindbeer.

Door de sterk opgelopen productie de afgelopen jaren werd de biggenstal al steeds voller en met Beter Leven erbij moest Wolters wel iets doen; daarom bouwt hij momenteel 2 afdelingen aan de stal wat extra ruimte voor 600 biggenplaatsen oplevert. Hij verwacht er half december de eerste biggen op te kunnen leggen.

Conditie blijft goed, ook na overstap op TN Tempo-groeibeer

Om de biggen een zo goed mogelijke start mee te geven, hanteert de varkenshouder een strikt voerschema in de kraamstal. Dat is niet anders dan ten tijde van de Piétrainbiggen. Zo begint hij na 3 dagen met het bijvoeren, de eerste dagen in brijvorm en daarna droog. Geen melkkorreltje. “Melk moeten ze bij de zeug halen. Ik zie trouwens wel dat actieve biggen ook goed zijn voor de melkproductie van de zeugen.” Daarna gaan ze over op een speenkorreltje dat ze tot 10 dagen na het spenen krijgen, in de biggenstal. Vervolgens krijgen ze biggenkorrel en vanaf 18 kilo begint het met mengen met een startkorrel.

De vleesvarkenshouder voert van een andere voerfabrikant, dus een geruisloze overschakeling is het voor de biggen niet. Toch heeft hij geen signalen dat de opstart bij de vleesvarkenshouders problemen oplevert. Er is wat dat betreft goed contact via de handelaar.

De biggen gaan nu naar 2 vleesvarkenshouders en soms is het wat puzzelen bij het afleveren

In de voeding van de dragende zeugen heeft Wolters geen noemenswaardige aanpassingen doorgevoerd. “De conditie van de zeugen blijft goed.” Dat is een belangrijke graadmeter voor het voerniveau. Los van de overstap naar TN Tempo heeft Wolters wel het voersysteem van de zeugen in de kraamstal recentelijk vernieuwd. Door het hoge aantal levend geboren biggen was het lastig om voldoende voer in de zeugen te krijgen. Hij heeft nu automatische dosators geïnstalleerd, wat het mogelijk maakt om niet minder dan 23 keer per dag een kleine portie voer te verstrekken. “Maar we houden het voorlopig op 3 keer”, aldus de zeugenhouder. “Dat scheelt al zeker een kilo voer per dag die de zeugen meer opnemen.”

Nadelen of beperkingen van de overstap op de groeibeer kan de ondernemer niet bedacht krijgen. Misschien eentje dan. “De biggen gaan nu naar 2 vleesvarkenshouders en soms is het wat puzzelen bij het afleveren. Maar dat heeft niks met de eindbeer zelf te maken.”

Vleesvarkenshouder wil vooral veel rondes maken

Vleesvarkenshouder Hans Messing is tevreden met de TN Tempo-biggen van Wim Wolters. Biggen met een grote groei zijn belangrijk om veel rondes te maken.

Hans Messing heeft in Toldijk (Gld.) circa 1.450 vleesvarkens en 50 melkkoeien. - Foto: Henk Riswick

Messing is 1 van de 2 vaste afnemers van de biggen van Wolters. “Ik wil biggen met een hoge voeropname die hard kunnen groeien. Rondes maken, daar is geld mee te verdienen”, aldus de vleesvarkenshouder. Het exacte verschil in saldo tussen Piétrains en TN Tempo’s heeft de ondernemer niet uitgerekend, maar het is volgens hem niet moeilijk. “Een Piétrain moet nogal wat centen per kilo meer opbrengen om het nadeel van minder rondes per jaar te compenseren.”
Met een groei van 920 gram per dag weet de ondernemer de potentie van de biggen goed te benutten. Naast de biggen noemt hij de omstandigheden in de stal en het management bepalend om veel rondes te draaien. Zo krijgen de varkens met een computergestuurde droogvoerinstallatie 3 voersoorten die geruisloos in elkaar overgaan. Afleveren gaat secuur, waarbij frequent varkens over de weegschaal gaan. Een restafdeling zorgt ervoor dat een afdeling niet te lang leeg blijft staan.
Verder noemt hij de afstemming met de vermeerderaar belangrijk voor het beste resultaat; ze lopen de deur niet plat, maar als het nodig is, weten ze elkaar via de handelaar te vinden.

 

Of registreer je om te kunnen reageren.