Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

Varkensprijzen buigen onder druk

Het al voor de feestdagen ontstane grote aanbod aan slachtrijpe varkens wordt maar niet kleiner, terwijl de slachtlijnen in binnen- en buitenland op volle toeren blijven draaien.

De aangeboden hoeveelheden kunnen zelfs bij deze inspanningen niet volledig worden weggewerkt. Reden voor zeker drie grote slachtondernemingen in Duitsland om een forse prijscorrectie af te dwingen.

De uiteindelijke prijsdaling van 3 cent die de Duitse producentenvereniging VEZG doorvoerde, is in dit licht bezien een meevaller. Ook omdat het verschil met de Teleporc-prijs op een iets grotere prijsdaling leek te wijzen. De Vereinigungspreis kwam door deze correctie op € 1,34 per kilo geslacht gewicht. Tönnies en Vion GmbH konden of wilden nog geen nieuwe notering bekendmaken. Met name Tönnies lijkt zich te beraden op een flink grotere correctie dan die van de VEZG. De onzekerheid die in Duitsland is ontstaan over de ontwikkeling van de varkensprijs, is mede ingegeven doordat de vleeshandel zich volgens de slachters moeizaam voortsleept.

De prijsdaling in Duitsland laat ook sporen na in Nederland. Daar waar eerder door DCA en Vion stabiele noteringen werden gemeld, gingen woensdag 10 januari de prijzen bij Van Rooi Meat, Compaxo en Pali Group omlaag. Compaxo corrigeerde met 2 cent naar € 1,21 per kilo geslacht gewicht. Bij Van Rooi Meat en Pali Group ging 3 cent van de prijs af, waardoor de noteringen van deze bedrijven achtereenvolgens op € 1,27 en € 1,30 zijn gekomen.

Het lijkt er gelukkig niet op dat de prijsdalingen een vervolg krijgen. In de handel wordt voorzichtig positief naar de komende weken uitgekeken. De verwachting is dat over een week of twee de noteringen zelfs een stapje omhoog kunnen zetten.

Prognose: stabiel.

Meer informatie over de prijzen van varkens vindt u in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Laatste reacties

  • nu de biggen
    toch?

  • Vhouder

    nee nu eerst nog zeggen dat er geen biggen zijn en straks niet snappen waar al die vette toch vandaan komen

Of registreer je om te kunnen reageren.