Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Varkensmarkt herstelt na periode met zeer ruim aanbod

Deze week houdt de varkensmarkt de vorige week gevonden stemming vast. De periode met een zeer ruim aanbod aan slachtrijpe varkens lijkt voorbij te zijn. Ook op de vleesmarkt kunnen de prijzen stabiliseren.

De Europese varkensmarkt lijkt zich na een week met nog enkele prijsdalingen te herstellen. Naast stabiele noteringen in Nederland en Spanje, ging in een aantal andere landen de varkensprijs nog iets omlaag. De correcties hebben geen invloed gehad op de rangorde in de lijst waarop de Duitse varkenshoudersorganisatie ISN de noteringen van de vijf grootste varkenshoudende landen in Europa naast elkaar zet.

Spanje behoudt koppositie

Aangezien de Spaanse notering stabiel bleef, houdt het land zijn hervonden koppositie vast met een voor de vergelijking gecorrigeerde notering van € 1,34 per kilo geslacht gewicht. Hoewel de Deense, Franse en Duitse noteringen zakten, blijft de laatste plek met € 1,18 stevig in handen van Nederland. Nummer 2, Frankrijk, leverde 2 cent in en staat nu op de lijst met een prijs van € 1,30. Denemarken blijft met € 1,29 op plaats drie staan, de prijs zakte met 3 cent, terwijl Duitsland met een prijsdaling van 4 cent op € 1,29 uitkomt en de vierde plek vasthoudt.

Stabiliteit op Duitse markt

Het resultaat van de dinsdag 23 januari gehouden internetveiling van de Duitse varkensbeurs (Teleporc) wijst op stabiliteit op de Duitse markt, en dus ook op evenwicht op de Europese markt. Op de Teleporc werden in veertien partijen 2.170 varkens aangeboden. Hiervan werden dertien partijen met in totaal 2.080 dieren verkocht. De gemiddeld betaalde prijs was € 1,35 per kilo geslacht gewicht, een cent meer dan op de laatste veilingen werd betaald. De prijsspanne was met € 1,34 tot € 1,36 minder breed dan vorige week.

Doordat de Teleporc-prijs met 1 cent naar € 1,35 steeg, is het verschil met de Vereinigungspreis van de Duitse producentenvereniging 5 cent geworden. Een verschil dat vaak aangeeft dat de markt in evenwicht is. ISN gaat er dan ook vanuit dat de Duitse noteringen die woensdag bekendgemaakt worden, blijven staan op € 1,30. Het gaat dan met name om de Vereinigungspreis en de varkensprijzen van slachterijen Tönnies en Westfleisch.

Bestendige vleesprijzen verwacht

Ook de ontwikkeling op de vleesmarkt wijst in de richting van gelijkblijvende prijzen. Hier is volgens ISN de druk van de ketel. Nadat wekenlang het varkensvlees van de zeer ruim aangeboden, en tevens zware, varkens voor prijsdruk zorgden, krimpt het aanbod en zakt het gemiddeld slachtgewicht. Ook de vleesprijzen zouden zich nu moeten stabiliseren.

Aangezien DCA vrijdag 19 januari en Vion maandag 22 januari de varkensnoteringen al lieten staan, worden voor woensdag 24 januari geen prijswijzigingen in Nederland verwacht. Dit betekent dat de notering van Van Rooi Meat op € 1,23 per kilo geslacht gewicht zou blijven staan, die van Compaxo op € 1,16 en de prijs van Pali Group op € 1,26.

Eén reactie

  • krulsaart

    Compaxo heeft als enige toch nog maar een centje extra gepakt

Of registreer je om te kunnen reageren.