Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Trend 6: Varkens moeten verder weg

Wat zijn de trends van 2018? Steeds meer varkensvlees wordt buiten de EU afgezet. Kwaliteit en zekerheid zijn vereist. De prijzen komen onder druk door een stijgende productie.

De export van varkensvlees naar landen buiten de Europese Unie (EU) wordt voor de Nederlandse varkenshouderij steeds belangrijker. De consumptie van varkensvlees in Europa staat onder druk, terwijl de productie daarentegen toeneemt. Volgens Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Commissie (EC), groeit de Europese zeugenstapel dit jaar met 1,2%. Tussen landen zitten grote verschillen. Waar de productie in Duitsland, Frankrijk en België zal afnemen, stijgt de varkensvleesproductie in Spanje, Polen en Nederland.

Er zal dit jaar dus meer varkensvlees buiten de EU moeten worden afgezet dan vorig jaar. De export naar grootafnemer China daalt echter door toenemende concurrentie vanuit de Verenigde Staten (VS). Daartegenover staat een stijgende export naar Japan in het vooruitzicht, mede dankzij het handelsakkoord dat Europa en Japan vorig jaar sloten, en naar de Filipijnen, Zuid-Korea en de VS die met name ribben vraagt.

Tekst gaat verder onder foto. Wat zijn dé agrarische trends van 2018? Boerderij zet ze op een rij. – Foto: Michel Velderman

Stijgende productie drukt varkensprijzen

De varkensprijzen komen dit jaar onder druk te staan als gevolg van de stijgende productie in Europa en de rest van de wereld.

Buitenlandse afnemers vragen meer en meer om zekerheid van kwaliteit en levering. Daarom geven zij de voorkeur aan leveranciers die garanties voor de lange termijn bieden in de vorm van langdurige leveringscontracten. Dat werkt door in de varkensmarkt. Varkensslachter Vion introduceerde vorig jaar met succes het Good Farming Balance-concept, speciaal voor dit marktsegment. Er is behoefte aan zwaardere en vettere varkens en leveranciers binden zich om voor langere tijd varkens te leveren aan dit concept.

Tekst gaat verder onder foto.

COV-voorzitter Jos Goebbels tekent een overeenkomst met de Chinese Meat Association (CMA) om de banden te verstevigen. - Foto: COV
COV-voorzitter Jos Goebbels tekent een overeenkomst met de Chinese Meat Association (CMA) om de banden te verstevigen. - Foto: COV

Trusted Porc

Naast continuïteit in de levering wordt ook kwaliteit steeds belangrijker. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) timmert de komende jaren in Azië flink aan de weg met een, door de EU gefinancierde, promotiecampagne voor varkensvlees. Onder de naam Trusted Porc from Europe organiseert de COV events en seminars om Europees varkensvlees te promoten bij afnemers in China, Japan, Taiwan, Vietnam en de Filipijnen. Volgens de COV onderscheidt Europees en met name Nederlands varkensvlees zich internationaal met een gegarandeerd hoog niveau van voedselveiligheid, hygiëne en traceerbaarheid.

Tekst gaat verder onder foto.

Kop van een gevlekt vleesvarken op biologisch varkensbedrijf. - Foto: Jan Willem Schouten
Kop van een gevlekt vleesvarken op biologisch varkensbedrijf. - Foto: Jan Willem Schouten

POV pleit voor het label Holland varken

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) wil varkensvlees uit Nederland op de kaart zetten onder het label Holland varken. Onder dit kwaliteitslabel worden verschillende concepten voor de internationale markt geproduceerd. Basis van het label is een kwaliteitssysteem dat afnemers garanties biedt op gebied van onder andere voedselveiligheid en dierenwelzijn. Deze garanties moeten ertoe leiden dat consumenten een faire prijs betalen voor een goed product en dat binnen de productieketen wordt gewerkt aan een evenwichtig verdienmodel, aldus de POV.

China bepaalt wereldmarkt varkensvlees

China blijft de wereldmarkt voor varkensvlees domineren. De verplaatsing van varkensbedrijven uit stedelijke gebieden is een logistieke uitdaging. De productiestijging gaat gelijk op met de toename van de consumptie. De import blijft 2 tot 3 miljoen ton per jaar, voorspelt Rabobank.

Eén reactie

  • krulsaart

    Volgens mij is het de laatste 40 jaar niet voorgekomen dat er zo weinig varkens waren dat de zekerheid van levering of kwaliteit voor een slachterij in het gedrang kwam.

Of registreer je om te kunnen reageren.