Varkenshouderij

Achtergrond

‘Precisiefokkerij’ kan castratie bij biggen voorkomen

Recombinetics en DNA Genetics werken aan een fokkerijplan om een mannelijke big als borg geboren te laten worden.

Volgens de Amerikaanse bedrijven komt de nieuwe techniek er in essentie op neer dat ‘precisiefokkerij’ ervoor kan zorgen dat mannelijke biggen blijven hangen in een fase van voor de puberteit, waardoor de noodzaak voor castratie verdwijnt.

DNA doorknippen

Recombinetics legt zich toe op de technologie van ‘gene-editing’, ofwel het doorknippen van DNA zodat er elementen verdwijnen of juist gerepareerd worden. Dit proces kan in de natuur ook voorkomen, waardoor de techniek in feite een versnelling betekent van bestaande foktechnieken – en geen complete verandering. Dat maakt een verschil met genetische modificatie.

Aanpak commercieel te gelde maken

Essentieel is nu om te kijken of deze aanpak commercieel uit te venten is, door bijvoorbeeld te kijken naar effecten op voerefficiëntie of vleeskwaliteit.

Recombinetics ontving voor het onderzoek een toelage van een half miljoen dollar van de Amerikaanse Stichting voor Voedsel- en Landbouwonderzoek (FFAR). Deze toelage stelt het bedrijf in staat om onderzoek te doen naar nieuwe technieken om varkens te fokken zonder dat de ingreep ‘castratie’ noodzakelijk is. Ook The Open Philanthropy Project doet een duit in het zakje.

Recombinetics werkt al een aantal jaren aan ‘gene-editing’ in dieren. In april 2015 haalde het bedrijf het nieuws door vleesvee te produceren dat door deze techniek zonder hoorns blijft.

Of registreer je om te kunnen reageren.