Varkenshouderij

Achtergrond

Onzekerheid drukt stemming op Europese varkensmarkt

Gelijkblijvende varkensprijzen bij een groot aanbod aan slachtrijpe dieren: dat beeld typeert de Europese varkensmarkt van begin deze week. De stabiele marktsituatie lijkt echter vlot te veranderen; de stemming in met name Duitsland verslechtert snel.

De Europese varkensmarkt is stabiel aan 2018 begonnen en laat ook aan het begin van de tweede week van het jaar weinig verandering zien. Naast kleine prijsdalingen in Frankrijk, Spanje en Groot-Brittannië zijn in de meeste landen namelijk gelijkblijvende noteringen te zien. Bij de start van het jaar moet vanwege de feestdagen, en de kortere slachtweken die daardoor ontstonden, wel een flink aanbod aan slachtrijpe varkens worden verwerkt. Het is een jaarlijks terugkerend gegeven.

Nederland komt niet van de vijfde plaats

Doordat aan de noteringen in de 5 grootste varkenshoudende landen in Europa weinig veranderde, is de volgorde in de prijsvergelijking van de Duitse varkenshoudersorganisatie ISN ook gelijk gebleven. In Denemarken wordt met een voor de vergelijking gecorrigeerde notering van € 1,361 de hoogste varkensprijs gehanteerd. En hoewel de Spaanse prijs met 1 cent zakte naar € 1,35 per kilo geslacht gewicht, houdt het land de tweede plaats vast. De derde plaats is voor Frankrijk, hier ging de prijs met 0,6 cent omlaag naar € 1,334. Duitsland blijft op de vierde plaats steken met een notering van € 1,316 en Nederland komt met een prijs van € 1,25 maar niet van de vijfde plaats.

Rust op markt is bedrieglijk

De rust op de markt is echter bedrieglijk. De slachtlijnen zullen ook komende week flinke aantallen varkens te verwerken krijgen. Dit terwijl het vooral Duitse slachters zijn die zich beklagen over prijsdruk op de vleesmarkt. De hoop is nu gevestigd op het aantrekken van de export. Daarnaast moet de vleesmarkt na de jaarwisseling ook nog echt op gang komen, al loopt het hier gezien de vraag van de slachters toch best goed.

Op de dinsdag 9 januari gehouden internetveiling van de Duitse varkensbeurs (Teleporc) ging de notering met 2 cent omlaag. De Teleporc-prijs staat nu op € 1,38 per kilo geslacht gewicht. Op de veiling werden slechts 3 van de 14 aangeboden partijen verkocht; het betrof 540 van de 2.100 aangeboden varkens. Voor de rest van de dieren werd de minimumprijs niet geboden.

Voorbode van lagere Vereinigungspreis

Het veilingresultaat doet vrezen voor een lagere Vereinigungspreis en ook negatieve prijscorrecties bij onder meer Tönnies en Vion GmbH. Deze noteringen staan al enkele weken op € 1,37. Nu het verschil met de Teleporc-prijs nog maar 1 cent is, lijkt er ruimte voor een prijsverlaging van wel 4 cent. Woensdag zal blijken in hoeverre dit doemscenario werkelijkheid zal worden.

DCA en Vion

Mochten de Duitse varkensprijzen massaal omlaaggaan, dan blijven de noteringen in Nederland meestal niet achter, al noteerden DCA en Vion eerder al stabiel. Ook hierover wordt woensdag meer duidelijk, als naast Van Rooi Meat onder meer Compaxo en Pali Group hun varkensprijzen bekendmaken.

Foto

  • Foto: Mark Pasveer

    Foto: Mark Pasveer

Of registreer je om te kunnen reageren.