Varkenshouderij

Achtergrond 3 reacties

Digitalisering KDV begint vruchten af te werpen

Het gebruik van digitale oormerken en antibioticavrije productie door Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) begint zich uit te betalen. De eerste afnemer van de onbehandelde varkens is een feit.

Vol trots start de presentatie van KDV met het nieuws dat de eerste afnemer binnen is die vlees wil van antibioticavrij opgegroeide varkens. Het is een Italiaanse hammenklant. In een videoboodschap spreekt de kwaliteitsmanager van het Italiaanse bedrijf de KDV-boeren toe tijdens de nieuwjaarsreceptie, afgelopen vrijdagavond in IJsselstein. Wat volgt is een applaus. Vanaf maart gaan de eerste hammen uit de antibioticavrije keten naar Italië. Wekelijks gaat het om 500 hammen.

RFID-chips

Antibioticavrije varkensproductie hangt samen met goede registratie van de varkens. Daarom investeren de keten en slachterij Westfort forse bedragen in digitale oormerken, RFID-chips. Inkoper Jaap de Wit vertelt dat inmiddels vijftig varkenshouders in de keten gebruikmaken van dit type oormerken. Wekelijks krijgen 4.500 biggen zo’n chip. Slachterij Westfort kreeg de eerste twee weken van 2018 2.933 vleesvarkens aan de haak met een digitaal oormerk. Het loopt niet altijd vlekkeloos, vertelt De Wit. Van deze varkens is 87% gescand aan de slachtlijn, 80% blijkt niet behandeld met antibiotica.

Continue slachtbaanmonitoring

De volgde stap in de digitalisering van de KDV-keten heet continue slachtbaanmonitoring. Daar gaat Wesfort dit jaar mee starten. Dit houdt in dat de oormerkgegevens van ieder varken met een chip worden geregistreerd en teruggekoppeld aan de varkenshouder. Dit levert een schat aan informatie op voor producent, vleesverwerker en afnemer.

De kunst is om de chipinformatie pasklaar terug te koppelen aan de boer. Daarom organiseerde de keten eind vorig jaar een brainstormsessie. Er zijn vier plannen gelanceerd:

 1. een zeugenwaardekaart (een hulpmiddel voor leeftijdsopbouw van de zeugenstapel);
 2. een afleverhulp;
 3. het kengetal opbrengst € /dag;
 4. individuele dierprestaties.

‘Deel jullie data!’

Voor de plannenmakerij zijn ook externe deskundigen aangetrokken. Een van hen is Tijs Tobias van Universiteit Utrecht. Tobias is universitair docent, dierenarts en expert op het gebied van longziekten bij varkens. Hij is overtuigd van de meerwaarde van chips en het delen van data. Volgens hem draagt dat bij aan kostenverlaging, rendementsverbetering, kwaliteitsverbetering, meerwaarde voor afnemers en betere diergezondheid en dierenwelzijn. Zijn advies aan de boeren: deel jullie data! Uit angst dat alleen ketenpartners er de vruchten van plukken, staan nog niet alle varkenshouders te trappelen om hun gegevens te delen, bleek tijdens de receptie.

Laatste reacties

 • Tinus1

  Delen is niet erg, als de producten van die data maar betaald worden. Zie boer en bunder. Gaat makers van de app mee lopen en data is door onszelf geproduceerd, kun je zeggen dat wij als boeren er ook voordeel bij hebben maar het geld verdwijnt weer in de zakken van de pereferie. ........en die roepen om het hardst dat we vooral veel voor weinig of niks moet delen.

 • KDV gaat natuurlijk de hammen van gelten naar Italië sturen. De hammen van de ongecastereerde beren lijkt mij dat ze die niet willen.

 • hunneman

  In september 2016 was er een interview met dhr J de Wit , waarin hij aangaf: ''niemand doet iets voor niets' !! Tot heden hebben wij er weinig van vernomen. Slachterijen en Retail maken goede sier (lees: verdiensten) met het Beter Leven Keurmerk. De extraatjes voor de Varkenshouders passen in een kinderspaarpotje .... Jammer. De punten die dhr Tobias hierboven noemt, dienen te zijn als slagroom op het toetje .

Of registreer je om te kunnen reageren.