Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Aangeklaagde varkensboer blijft de dialoog zoeken

De Vlaamse varkenshouder Bart Vergote is hot nieuws sinds hij met zijn bedrijf op televisie kwam. Animal Rights grijpt de uitzending aan om misstanden aan de kaak te stellen.

Varkenshouder Bart Vergote is in enkele weken tijd uitgegroeid tot een van de bekendste Vlamingen. Aanleiding is een reportage over de varkenshouderij in het VTM-programma Cathérine, die op zijn bedrijf is gemaakt. In de uitzending is te zien dat Vergote staarten coupeert en presentatrice Cathérine Moerkerke een aantal biggen vaccineert. Actiegroep Animal Rights grijpt het mediaoptreden van Vergote aan om de in hun ogen getoonde misstanden aan de kaak te stellen. Routinematig staarten couperen mag niet, stelt Animal Rights. En een ongeschoold iemand mag ook geen vaccinaties toedienen. Op social media start een tegenactie. Een kennis van Vergote lanceert de volgende hashtag:

Had u ooit voorzien dat dit zó groot zou worden?

“Zo groot als het nu is niet. Niettemin hield ik er rekening mee dat de uitzending veel zou losmaken. Alles over de veehouderij maakt veel los in Vlaanderen. Daarom verbaast het mij niet. De wijze waarop Animal Rights hiermee aan de haal gaat, is belachelijk. Journalisten die mij bellen noemen het mierenneukerij van de actiegroep.”

“De uitzending was tweede kerstdag. Vooraf heb ik al een zelfgemaakte video op internet gezet met de presentatrice en mij. Dit was een preventieve actie, mocht de uitzending een eenzijdig beeld van de varkenssector tonen. Dat bleek absoluut niet zo te zijn. Ik ben blij met de tv-uitzending en vind dat daar een evenwichtig verhaal over de varkenssector is neergezet.”

Heeft u spijt van uw medewerking aan het programma?

“Absoluut niet. Ik heb de presentatrice zelf uitgenodigd. De varkenshouderij is nog nooit zoveel in het nieuws geweest dan de afgelopen weken. De sympathie voor mij is ook enorm gegroeid na de actie van Animal Rights. Ik heb honderden steunbetuigingen gekregen op Facebook. Ook op straat krijg ik veel steun. Ik bezocht afgelopen weekend de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Daar staken mensen mij massaal een hart onder de riem. Politici reageren in dit verkiezingsjaar ook veel op de kwestie. Ze gaan niet inhoudelijk in op de discussie, maar laten blijken dat ze de werkwijze van Animal Rights afkeuren.”


Wat doet alle hectiek met u?

“Het houdt mij soms wel wakker. Desondanks kan ik het mentaal nog aan; de adrenaline houdt mij scherp. Ik hoop wel dat de storm nu gaat liggen. Ik ben eraan toe om mijn aandacht weer op dagelijkse zaken te richten.”

Wat kan de varkenshouderij leren van dit spektakel?

“Dat we nog beter moeten stilstaan bij wat we zeggen en tonen op tv en internet. De sector ligt onder een vergrootglas. Het maakt transparantie wel moeilijker. Niettemin blijf ik vinden dat de sector transparant moet zijn en we ons verhaal moeten vertellen. Ik weet dat veel collega’s hun deuren liever gesloten houden uit angst voor kritiek. Dat is jammer. Ik blijf de dialoog te zoeken.”

Eén reactie

  • Toon van de Koevering

    Kun je nu niets beter verzinnen dan staarten te couperen of met de spuit rond te wandelen als je een cameraploeg op bezoek hebt?

Of registreer je om te kunnen reageren.