Varkenshouderij

Achtergrond 1669 x bekeken 3 reacties

Meerdere varkensnoteringen zwichten onder prijsdruk

Het toenemende aanbod aan slachtrijpe varkens, maar ook de sterke euro, zorgt voor grote druk op de varkensprijzen. Dat dit in de meeste landen van Europa speelt, blijkt uit het toenemende aantal dalende noteringen. Naast de prijzen in Frankrijk en Spanje liet in Nederland de prijs van Vion deze week een veer. Ook de Teleporc-prijs in Duitsland laat weinig ruimte voor optimisme.

Na weken met toenemende druk op de varkensprijzen, gaan deze week meerdere noteringen omlaag. De seizoensmatige druk in Spanje, Frankrijk en Italië en het groeiende aanbod aan steeds zwaardere slachtrijpe varkens eisen hun tol. Daarnaast speelt de sterke euro een grote rol op de internationale markt. Hierdoor wordt de concurrentiepositie van Europese landen minder.

Dat de druk te groot wordt, bleek dinsdag 12 september ook op de internetveiling van de Duitse varkensbeurs (Teleporc). Op de veiling werden slechts 975 van de 1.680 aangeboden varkens afgenomen. Dit betrof zes van de dertien ingebrachte partijen. De gemiddeld betaalde prijs lag op € 1,70 per kilo geslacht gewicht, 4 cent lager dan de vorige notering. De variatie in prijzen was gering: de prijsspanne was € 1,69 tot € 1,70.

Meer prijsdalingen verwacht

Met dit resultaat is het nauwelijks meer de vraag of de Vereinigungspreis woensdag 13 september omlaag gaat, maar eerder hoeveel deze zakt. In een stabiele markt is er vaak een verschil van 5 cent tussen de Teleporc-prijs en de Vereinigungspreis, terwijl de noteringen nu op gelijke hoogte staan. Een prijsverlaging van rond de 5 cent ligt dus voor de hand. Dit geldt niet alleen voor de prijs van de producentenvereniging VEZG (Vereinigungspreis), maar ook de noteringen van de slachterijen gaan vaak mee omlaag. Woensdag zal duidelijk worden of en, als het gebeurt, met hoeveel Tönnies en Vion GmbH hun prijzen omlaag zullen brengen.

Foto: Marcel van Hoorn
Foto: Marcel van Hoorn

Inmiddels is in Nederland de toon gezet door slachterij Vion in Boxtel. De slachter verlaagde maandag zijn varkensprijs met 3 cent naar € 1,66 per kilo geslacht gewicht. Het bedrijf voert de prijsdruk op met name de nekken, buiken en voor een deel de hammen op als een van de redenen de prijs te verlagen. Maar ook de al eerder genoemde sterke positie van de euro en het toenemende aanbod aan slachtrijpe varkens spelen de slachter parten.

Woensdag meer duidelijk

De kans dat woensdag andere slachterijen het voorbeeld van Vion zullen volgen, is zeer groot. Ook in ons land zal het vooral afwachten zijn met hoeveel de prijzen naar beneden worden gebracht. De prijzen van Compaxo en Van Rooi Meat staan nu nog op gelijke hoogte: € 1,62 per kilo geslacht gewicht. Pali Group rekent al geruime tijd met € 1,65. Aan het eind van de middag zal er meer duidelijk zijn.

Meer informatie over de prijzen van varkens vindt u in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Laatste reacties

  • pedrohugo

    hoe kan dat dan meer varkens toen waren er geen biggen 4maanden geleden en hartstikke duur waren de biggen toen

  • boer12

    Dat biggenverhaal was een grote luchtbel

  • kalkar

    Mesters sponseren het hele voorjaar al de fokkers, zelfs nu zijn de biggen minimaal 20 euro te duur. Biggennoteringen zijn al vele jaren totaal uit het lood geslagen met als grote verliezer de gespecialiseerde mester. Wanneer gaat dit eens veranderen heren handelaren? want jullie houden de biggenprijs al vele jaren kunstmatig veel te hoog.

Of registreer je om te kunnen reageren.