Flauwe stemming op varkensmarkt - Boerderij.nl
Varkenshouderij

Achtergrond

Flauwe stemming op varkensmarkt

De varkensnoteringen weten geen weerstand meer te bieden aan de almaar toenemende prijsdruk.

In Duitsland wordt door de slachterijen gemeld dat de vraag naar vlees door de verwerkende industrie flink afneemt. Waarschijnlijk wordt dit mede veroorzaakt doordat aan het eind van de zomer seizoensmatig het varkensvlees van het bord van de consument wordt gedrongen door rundvlees. Daarnaast worden met de huidige, vergeleken met andere jaren, goede prijzen geen voorraden aangelegd. Tel hierbij de sterke euro op en een groot aanbod aan slachtrijpe varkens, en het mag duidelijk zijn dat een prijsdaling niet langer uit kon blijven.

Duidelijke richting

Dinsdag werd op de veiling van de Duitse varkensbeurs al een duidelijke richting aangegeven. De Teleporc-prijs zakte met 4 cent. Woensdag 13 september volgde de Duitse producentenvereniging VEZG dezelfde koers en liet haar Vereinigungspreis met liefst 8 cent zakken naar € 1,62 per kilo geslacht gewicht. De slachterijen Tönnies en Vion GmbH volgden vanzelfsprekend met ook een prijsdaling en noteren beide ook op € 1,62 na eenzelfde prijswijziging als bij de VEZG.

In Nederland bezwijken de noteringen eveneens onder de druk. Daar waar in mei de prijzen nog richting € 2 leken te gaan, vervloog begin juli de hoop op zo’n mooie prijs. Na de prijsverlagingen van woensdag komen de noteringen in ons land onder die van 2016 en is de stemming ronduit flauw. Een varkensnotering van € 2 is erg ver weg. Vervelend, want de prijzen die vier maanden geleden voor de biggen werden betaald, waren aanzienlijk.

Nadat Compaxo en Pali Group 3 cent van hun prijzen hebben afgehaald, noteren de slachters respectievelijk op € 1,59 en € 1,62 per kilo geslacht gewicht. Bij Van Rooi Meat ging de varkensprijs met 5 cent omlaag naar € 1,57.

Prognose: prijsdruk.

Meer informatie over de prijzen van varkens vindt u in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.