Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

Denen studeren op haalbaarheid antibioticavrije varkenshouderij

Ongeveer 20 tot 30% van de varkens kan worden gemest zonder dat ze ooit met antibiotica hoeven te worden behandeld, zo leert een door vleesconcern Danish Crown opgezette praktijkproef. In een vervolgproject wordt bekeken of het in Denemarken mogelijk is om antibiotica in de hele varkensstapel uit te bannen.

Op initiatief van slachterijconcern Danish Crown is sinds 2015 proefgedraaid met de productie van vleesvarkens zonder inzet van antibiotica van big tot slachtrijp varken. De eindresultaten en opgedane bevindingen zijn inmiddels gepubliceerd door Seges Svineproduktion, de onderzoekinstelling van de Deense varkenshouderij. Hoofdconclusie: helemaal zonder antibiotica in de hele varkensstapel zal het niet gaan, maar voor 20 tot 30% van de geproduceerde vleesvarkens is het mogelijk. Dat zou voor Denemarken neerkomen op een slordige 3,6 miljoen tot 5,4 miljoen dieren per jaar.

De proef is uitgevoerd op twee bedrijven die de zeugen en vleesvarkens op afzonderlijke locaties houden. Motief voor Danish Crown om met het door de regerende politici in Kopenhagen positief ontvangen project te beginnen, was de ‘ontluikende’ wens van de consument (zo formuleert Seges Svineproduktion het).

Project loopt tot 2021

Deense onderzoekers zijn tegen deze achtergrond met financiële steun van het Deense landbouwministerie in september 2017 gestart met een project om de antibiotica-inzet in de varkenshouderij voor de volle 100% uit te bannen. Deelnemers zijn ditmaal, behalve Seges Svineproduktion en Danish Crown, ook twee universiteiten en het rijksseruminstituut. Het project loopt tot 2021. In dat jaar hoopt Danish Crown al 1,2 miljoen antibioticaloze varkens aan de haak te kunnen brengen.

Grootste uitdaging in zeugenhouderij

Dat volledig afzien van antibiotica de nodige uitdagingen met zich meebrengt, ligt voor de hand. De grootste uitdagingen blijken daarbij – niet echt verrassend – te liggen in de zeugenhouderij. Om infectieproblemen te voorkomen is een buitengewoon hoog hygiëneniveau onontbeerlijk. Dat betekent meer reiniging, desinfectie en droogmaken, maar ook buitengewone nauwkeurigheid bij de castratie en overige behandelingen van de biggen.

Daarnaast gaat het om maatregelen op het gebied van de voedering, verplaatsing van de tomen tussen de stallen (all-in all-out is een must), aandacht voor de individuele big en zo nodig het inzetten van ontstekingsremmers ter vervanging van antibiotica.

Aandacht mag geen moment verslappen

In de weekenden, bij ziekte en vakantie moeten invallers kunnen bellen naar iemand die problemen kan opvangen. De aandacht mag geen moment verslappen. Iedereen moet constant gefocust zijn, zo hebben de ervaringen op de twee proefbedrijven geleerd.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Als je leest dat maar 20- 30% van de varkens zonder penicilline-behandeling aan de slachthaak komt dan schrik ik in eerste instantie. Na deze schrik bedenk ik dat er maar weinig of geen mensen aan het eind komen zonder gebruik van penicilline. Die 20 -30% is dus een heel goed resultaat!

  • WGeverink

    Ik denk dat er veel meer te bereiken is met een varkensstapel die al een hoge gezondheidsstatus heeft. Daarnaast denk ik dat in plaats van ziektekiemenvrij te werken en continu alles en iedereen te ontsmetten het heel interessant zou zijn om eens met de stroom mee te zwemmen door de ziekteverwekkers die over zijn zoals bijvoorbeeld prrs 365 dagen per jaar door de hele stal te pompen. Wie kan een ziekteverwekker nog ziek maken als alle varkens er al in aanraking mee zijn geweest. Over tijd wordt de ziektedruk heel constant en laag zoals ik op mijn eigen bedrijf heb ervaren. Zonder all in all out en ontsmetten hadden we hele beste technische resultaten en zaten wij met het antibiotica gebruik bij de allerlaagsten van de praktijk. Dat betekent ook dat er heel weinig medicijn resten en chemicalien van ontsmettingsmiddelen met de mest op het land komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.