Varkenshouderij

Achtergrond

Voerstrategie moet leidend zijn bij aanschaf voersilo

Het bijvoeren van losse voercomponenten wint terrein in de varkenssector. Niet alle voersilo’s zijn daarvoor gemaakt. Wees alert op ontmenging.

“Koop nooit zomaar klakkeloos een voersilo. Denk na over de verschillende opties en mogelijkheden. Zorg ervoor dat de voersilo past bij je voerstrategie.” Dat zegt Tonny Cattier, verkoopadviseur van silofabrikant Polem in Lemmer (Fr.). De afgelopen jaren maakte hij diverse keren mee dat de opslag van veevoer problemen veroorzaakte. Daarbij bleek het type voersilo vaak niet geschikt voor de opslag van het te voeren product. Zeker bij het bijvoeren van losse grondstoffen en voercomponenten is de opslag een belangrijk aandachtspunt.

Het type voersilo bleek vaak niet geschikt voor de opslag van het te voeren product. Zeker bij het bijvoeren van losse grondstoffen en voercomponenten is de opslag een belangrijk aandachtspunt.

De twee vlakbodems van Van der Vleuten staan gebroederlijk naast elkaar. „Van ontmenging hebben we geen last meer." - Foto: Bert Jansen
De twee vlakbodems van Van der Vleuten staan gebroederlijk naast elkaar. „Van ontmenging hebben we geen last meer." - Foto: Bert Jansen

Verscheidene problemen met voersilo‘s

Veevoeropslag kan op verscheidene manieren misgaan (zie de afbeelding hieronder). Vrijwel altijd leiden de problemen tot ontmenging van het voer. Dat is funest voor de samenstelling en kwaliteit van het voer en heeft een negatief effect op de technische resultaten. Naast ontmenging kunnen problemen zoals brugvorming en ratholing ook leiden tot een gebrekkige voeraanvoer. Het risico bestaat dat het alarm afgaat en dat de voermachine een storing aangeeft. Dat kan vervelende en kostbare gevolgen hebben. In het ergste geval leidt een ophoping van voer tot een vervormde silotrechter of een scheurende silowand. „Het is raadzaam om voor aanschaf van een voersilo informatie in te winnen bij de voeradviseur en de siloleverancier”, aldus Cattier.

Vrijwel altijd leiden de problemen tot ontmenging van het voer. Dat is funest voor de samenstelling en kwaliteit van het voer en heeft een negatief effect op de technische resultaten.

Deze illustratie laat zien wat er allemaal mis kan gaan in een silo. - Illustratie: Polem
Deze illustratie laat zien wat er allemaal mis kan gaan in een silo. - Illustratie: Polem

Drie typen silo‘s

Silofabrikant Polem levert silo’s van glasvezelversterkte kunststof (GVK), beter bekend als polyester. Het aanbod van voersilo’s voor de agrarische sector is gestandaardiseerd en bestaat uit drie typen: classic, excellent en vlakbodem. De classic-voersilo heeft een 60 graden trechter en een uitloop van 40 centimeter. De excellent-silo heeft een 70 graden trechter en een 93 centimeter grote uitloop, inclusief VTL-feedcontrol met dubbele vijzels en speciale spoed. De vlakbodem is uitgerust met een 360 graden ronddraaiende vijzel over de silobodem. Ontmenging is in dit type silo uitgesloten. Het voer dat als eerste in de silo komt, gaat er ook als eerste uit. De classic-voersilo is nog altijd de meest verkochte voersilo, al wint de vlakbodem aan terrein. „Zeker in de varkenshouderij zien we een toename in het aantal verkochte silo’s van dit type”, vertelt Cattier. Volgens hem is dat niet los te zien van de populariteit van het voeren van losse producten. „Vanuit een vlakbodem kun je alle voersoorten probleemloos voeren. Een classic-silo is vooral geschikt voor regulier mengvoer in brokvorm. De excellent-silo is een tussenoplossing.”

Het voeren van broodmeel, maismeel, koekmeel en sojaproducten vanuit uit een standaard voersilo is risicovol, aldus Cattier. „Wanneer een product als broodmeel te warm de silo ingaat, is de kans op ratholing groot. Het voer blijft dan rechtop in de silo staan.”

Cattier wijst op de verantwoordelijkheid van voerfabrikanten. Na het malen, mengen en persen komt het soms voor dat het voer niet altijd voldoende tijd krijgt om af te koelen. „Te warm voer kan in de silo blijven plakken en zo voor problemen zorgen.”

Prijsverschillen

Tussen de drie typen voersilo’s van Polem bestaan behoorlijke prijsverschillen. Een vlakbodem met een inhoud van 60 kuub kost zo’n € 15.500, afhankelijk van de gewenste accessoires. Een classic-voersilo met een inhoud van 30 kuub kost € 6.200. Twee excellent-silo’s met een inhoud van 30 kuub kosten gezamenlijk € 17.000. Cattier: „Een vlakbodem moet aansluiten op de voerstrategie en de bedrijfsgrootte. Het moet in de praktijk haalbaar zijn om de silo helemaal leeg te voeren.”

‘Voer zakt mooi’

Gerard Poels houdt in het Limburgse Heide (nabij Venray) 19.000 vleesvarkens op twee locaties. Op beide locaties heeft hij twee vlakbodems staan. Die zorgen voor flexibiliteit en arbeidsplezier, aldus de varkenshouder. Poels maakt 75 % van het voer in eigen beheer. Hij voert tarwe, gerst, soja, mais, banketkorrel en gemalen brood, aangevuld met drie soorten kernvoeders. „Maiszetmeel komt in een gewone voersilo vast te zitten. Dan moet je kloppen. Bij een vlakbodem is dat niet nodig. Met dit type silo kun je alle kanten op.”

Onder deze foto gaat het artikel verder met een reportage bij varkenshouder Stijn van der Vleuten.

Naam: Stijn van der Vleuten (29). Plaats: Sint-Oedenrode (N.-Br.). - Foto: Bert Jansen
Naam: Stijn van der Vleuten (29). Plaats: Sint-Oedenrode (N.-Br.). - Foto: Bert Jansen

‘Met vlakbodem geen last van ontmenging’

Stijn van der Vleuten houdt 550 zeugen, 5.700 vleesvarkens en 10.000 speenbiggen op drie bedrijfslocaties. De varkenshouder investeerde in twee vlakbodems. Deze silo’s bevallen hem uitstekend. Het kostenplaatje beschouwt hij als een nadeel. Op de bedrijfslocatie met 10.000 speenbiggen en 1.200 vleesvarkens mengt Stijn van der Vleuten losse granen bij het geconcentreerde kernvoer. Het bijvoeren van losse grondstoffen verloopt prima, met dank aan de twee vlakbodems op het erf. „Van ontmenging hebben we hier geen last meer”, zo zegt de varkenshouder. Vier jaar geleden schafte Van der Vleuten zijn eerste vlakbodem aan, later volgde een tweede silo van dit type. Met reguliere voersilo’s was het behelpen, zo vertelt hij. Ontmenging was een terugkerend probleem. „Dat werkte niet. De grove voerdelen kwamen eerst, waarna het meel volgde.” In de vlakbodems blijft geen voer meer hangen. „Ze functioneren zoals gewenst. Enkele collega-boeren met kippen willen ook niet meer anders. Maar de hoge aanschafprijs van dit type voersilo vind ik toch een nadeel.”

Of registreer je om te kunnen reageren.