Varkenshouderij

Achtergrond

Varkensmarkt kijkt voorzichtig omhoog

De Duitse varkensprijzen komen deze week niet van hun plek. Zowel de Vereinigungspreis als de noteringen van slachterijen Tönnies en Vion Duitsland blijven staan op € 1,70 per kilo geslacht gewicht. Toch toont de markt zich een stukje vriendelijker dan in de voorbije weken.

Het aanbod aan slachtrijpe varkens is niets te ruim in de Duitse markt. Vorige week verwerkten de Duitse slachthuizen in totaal 949.278 varkens. Dat blijkt uit de slachtcijfers van het Duitse landbouwministerie BLE. Dat zijn er weliswaar 13.000 meer dan een week eerder, maar nog altijd ruim onder de grens van 1 miljoen slachtingen. Het slachtgewicht bleef wel gelijk op 95,7 kilo gemiddeld.

Hoewel hier en daar de bestellingen vanuit de vleesverwerkende industrie op gang komen, geeft dit nog niet de ruimte voor een verhoging van de varkensprijs. Met name de afzet van hammen richting Zuid-Europa loopt niet vlot en dat zorgt voor een stroperige vleeshandel op dit moment. Over een week of twee wordt aan die kant wat verbetering verwacht.

Verbetering op komst

In de Nederlandse markt houden slachthuizen hun inkoopsprijzen deze week ook stabiel. Pali Group geeft met een verhoging van 1 cent naar eigen zeggen echter aan dat er een verbetering van de markt aan zit te komen. De prijs van deze slachterij staat nu op € 1,65 per kilo. Compaxo en Van Rooi houden hun prijs stabiel op € 1,62 per kilo. Zij volgen hiermee de prijsmutatie van Vion, dat eerder al aangaf de prijs stabiel te houden.

De komende weken komt er meer ruimte voor een hogere varkensprijs. Als de vleesverwerkende industrie weer op volle toeren draait en de consument is teruggekeerd van vakantie, geeft de vleeshandel de varkensprijzen het zetje in de juiste richting: omhoog.

Prognose: stabiele markt.

Meer informatie over de prijzen van varkens vindt u in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.