Varkenshouderij

Achtergrond

Varkensland Spanje is nog lang niet uitgegroeid

Spanje stak in 2016 officieel Duitsland voorbij als grootste varkensland in de EU, met meer dan 29 miljoen varkens. Er zijn verschillende redenen aan te wijzen voor deze machtsovername – duidelijk is wel dat het land nog lang niet is uitgegroeid.

Het Franse instituut voor varkens en varkensvlees (Ifip) houdt economische gegevens van veel varkenslanden bij en dus ook van Spanje, een land dat de laatste jaren een stormachtige ontwikkeling doormaakte.

Het grootste deel van de varkensbedrijven is te vinden in het noordoosten van Spanje. De streken Catalonië en Aragón huisvesten samen meer dan 50% van alle varkens van Spanje. Wat opvalt in de calculaties is dat het aantal zeugen op relatief kleine bedrijven rap is gedaald, terwijl het aantal zeugen in grote bedrijven juist is toegenomen.

Veel integratie in Spaanse varkenshouderij

Ifip ziet een aantal redenen voor de opmars van Spanje. Ten eerste is het land anders georganiseerd dan de meeste landen in Europa: de varkenstak is tamelijk geïntegreerd. In Catalonië bijvoorbeeld waren vorig jaar 63% van alle bedrijven betrokken bij een integratie. Dat aspect, in combinatie met ruimte in overvloed, zorgde ervoor dat een verregaande mate van specialisatie per locatie mogelijk was, wat weer ten gunste komt aan zowel logistiek als bioveiligheid.

Ifip ziet een aantal redenen voor de opmars van Spanje. Ten eerste is het land anders georganiseerd dan de meeste landen in Europa: de varkenstak is tamelijk geïntegreerd. In Catalonië bijvoorbeeld waren vorig jaar 63% van alle bedrijven betrokken bij een integratie.

Een groot varkensbedrijf in Agromunt, in de regio Lleida in Catalonië. - Foto: Ronald Hissink
Een groot varkensbedrijf in Agromunt, in de regio Lleida in Catalonië. - Foto: Ronald Hissink

Facelift voor oude bedrijven en buitenlandse genetica

Ook ziet Ifip dat Spanje heeft geïnvesteerd om oude bedrijven een facelift te geven, om nieuwe management-technieken in te voeren en tijdig over te stappen op buitenlandse genetica. Alles bij elkaar weegt dat op tegen de relatief hoge voerprijzen in Spanje.

Verdere groei ligt wel in het verschiet, aldus Ifip.

Meer grote bedrijven zullen verrijzen binnen de integraties. Binnen Spanje zal deze groei met name beslag moeten krijgen in regio’s waar nu nog relatief weinig varkens zijn, bijvoorbeeld in delen van Aragón, het oosten van Castilië en León of het noorden van Castilië-La Mancha. Daarnaast zijn ook de vleesverwerkers bezig flink uit te breiden.

Ook ziet Ifip dat Spanje heeft geïnvesteerd om oude bedrijven een facelift te geven, om nieuwe management-technieken in te voeren en tijdig over te stappen op buitenlandse genetica.

Voor export kijkt Spanje buiten Europa

Wat export betreft mikt Spanje voor vers vlees op markten buiten Europa. Binnen Europa timmert Spanje aan de weg met duurdere producten, zoals bijvoorbeeld pata negra of serranoham.

Overigens is Spanje niet in alles de grootste. Duitsland voert nog steeds de Europese ranglijsten aan als het gaat om het aantal slachtingen, met ruim 59 miljoen in 2016. Spanje volgde met bijna 48 miljoen. Ook wat betreft export van varkensvlees staat Spanje niet bovenaan, in die lijst moet het Duitsland en Denemarken voor laten gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.