Varkenshouderij

Achtergrond

Teleporc-prijs zakt 1 cent in iets vriendelijkere markt

Aan het einde van de vakantieperiode wordt de varkensmarkt iets vriendelijker. Nu het weer wat minder is, blijven de vleesverkopen echter nog achter. Wel is er zicht op iets betere prijzen.

De lopende week begon in Duitsland met een redelijke vraag naar slachtrijpe vleesvarkens. Het aanbod aan de dieren was goed te overzien, waardoor handelaren nog aardig hun best moesten doen om in de vraag te voorzien. De aangeboden partijen vonden dan ook goed hun weg naar de slachterijen.

Prijzen kunnen nog niet omhoog

Dat de prijzen nog niet echt omhoog kunnen, bleek dinsdag 15 augustus op de internetveiling van de Duitse varkensmarkt. Op deze veiling werden in 21 partijen 3.330 dieren aangeboden. Van deze partijen werden er twaalf verkocht tegen een gemiddelde prijs van € 1,76 per kilo geslacht gewicht. De prijzen varieerden van € 1,72 tot € 1,77. Dat twaalf partijen van eigenaar veranderden, betekent dat er ook negen partijen niet in andere handen overgingen. Voor deze dieren werd de door de verkoper gestelde minimumprijs niet gehaald.

Het uitblijven van prijsstijgingen heeft te maken met een nog immer moeizaam lopende vleesmarkt. Traditiegetrouw zou aan het einde van de vakantieperiode de vraag naar vlees weer toenemen. Het weer van afgelopen weekeinde zorgde er echter voor dat die vraag uitbleef. Nu ook de voorspellingen voor de komende tijd nog niet overhouden, blijft er druk op de prijzen.

Zicht op verbetering

Ondanks het mindere weer en de kleine daling van de Teleporc-prijs blijft er ruimte voor een wat positiever geluid. Het verschil tussen de Teleporc-prijs van de Duitse varkenshoudersorganisatie ISN en de Vereinigungspreis van de producentenvereniging VEZG is na de veiling van gisteren nog 6 cent. Bij een verschil van 5 cent wordt normaliter gesproken over een stabiele markt. Het is dus zeker niet uitgesloten dat de Duitse slachterijen en de Vereinigungspreis deze week een klein stapje omhoog zullen zetten.

Op de Nederlandse markt lijkt er ook voorzichtig ruimte te komen voor wat hogere prijzen. Zover is het echter nog niet. Op maandag liet Vion zijn varkensprijs nog ongewijzigd. De slachterij in Boxtel hanteert zodoende al een maand een prijs van € 1,69 per kilo geslacht gewicht.

Ook de andere Nederlandse slachterijen rekenen al weken met nagenoeg gelijkblijvende noteringen. Of daar deze week al verandering in gaat komen is de vraag. Maar ook in ons land lopen de vakanties op hun eind. En ook hier betekent dat vaak dat de vraag naar varkensvlees weer toeneemt.

Europese varkensmarkt

De Nederlandse en Duitse varkensmarkt zijn geen uitzonderingen in Europa. De meeste prijzen in andere Europese landen maakten een zijwaartse beweging. De marktsituatie deze week is goed te vergelijken met vorige week. In het zuiden van Europa zorgt de zomerperiode voor een redelijke vraag naar vlees, terwijl in het noorden van Europa de vraag juist minder is. Nu de vakantiegangers weer huiswaarts keren, kan dit voor een kentering in de prijsvorming zorgen.

Meer informatie over de prijzen van varkens vindt u in Boerderij op Maat:  

Varkensprijs Tönnies
Varkensprijs Van Rooi Meat
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.