Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

Stemming onder Franse varkenshouders raakt verhit

“De stemming onder de Franse varkenshouders raakt weer verhit. Je ziet dat de sfeer explosief blijft binnen de varkenssector. Ik heb sterk de indruk dat de varkensprijs naar beneden wordt gemanipuleerd, ongeacht wat de marktomstandigheden dan ook verder mogen zijn.”

Paul Affray, voorzitter van de machtige Franse bond van varkenshouders Fédération Nationale Porcine, verdoezelt zijn woede niet. Vorige week donderdag is de Franse referentieprijs voor varkens op de Marché du Porc Breton MPB in Plérin, Bretagne, met 2,3 cent per kilo gezakt naar € 1,43 per kilo. De voorafgaande maandag ging de varkensprijs al met 1,1 cent per kilo omlaag, zodat er in één week 3,4 cent per kilo is afgegaan.

‘Omvang van daling lijkt intensiever te worden’

De notering van vorige week ligt daarmee alweer ruim zeven cent lager dan de € 1,491 die begin juli twee weken achter elkaar op de schermen stond. “De omvang van de daling lijkt nu week na week intensiever te worden”, aldus het beursbestuur van de MPB, die daarbij constateert dat de ‘vork’ tussen de hoogste en laagste biedprijs donderdag met drie cent erg groot was. “We hebben deze zomer een recordaantal toeristen in Frankrijk mogen ontvangen en we staan aan de vooravond van de rentrée (de terugkeer na de vakanties, red.). De vraag moet juist aantrekken, omdat veel overheidsinstellingen weer nieuwe voorraad in moeten kopen en vanwege de traditionele stroom aan aanbiedingen waar de supermarkten in deze tijd altijd mee komen.”

Overname vleeswarentak Turenne Lafayette door Cooperl

Boerenvoorman Affray berekent dat de Franse varkenshouders nu 20 cent minder vangen dan hun collega’s in Spanje en 10 cent minder dan die in Duitsland. “Dat is niet normaal.” Hij veronderstelt daarbij dat de onrust in zijn ledenkring nog is aangewakkerd door het faillissement van Turenne Lafayette, een van de grootste fabrikanten van ham. Uiteindelijk is de hele vleeswarentak van dat bedrijf in een doorstart overgenomen door Cooperl, met 5,8 miljoen verwerkte varkens, 7.000 werknemers en een omzet van ruim boven de twee miljard; toch al verreweg het grootste varkensbedrijf van Frankrijk. Cooperl is ook op grote afstand de belangrijkste koper op de Marché du Porc Breton en wordt daarom al snel aangezien als ‘manipulator’ van de daar bereikte noteringen.

Vraag naar varkensvlees belangrijke oorzaak dalende lijn

Toch lijkt de vraag naar varkens en varkensvlees wel een belangrijke oorzaak voor de dalende lijn. In de eerste vijf maanden van dit jaar werden in Frankrijk 874.900 slachtvarkens verwerkt, volgens de statistiekdienst van het ministerie van landbouw. Dat is ruim 4% minder dan een jaar eerder. Door een lager slachtgewicht kwam de productie van varkensvlees meer dan 6% lager uit. De Fransen konden mede daardoor bijna 11% minder varkensvlees exporteren. China nam in deze vijf maanden 5.600 ton minder af dan een jaar eerder, wat ongetwijfeld een rol speelt bij de prijsvorming in Pléri.

Laatste reacties

  • John*

    als er 4 % minder varkens zijn en de varkens worden lichter geslacht betekent dat het aanbod krimpt... er zijn gewoon niet meer varkens. Doordat er minder te exporteren valt betekent dat verlies van die markten aan andere partijen die nu weer terug veroverd moeten worden nu het aanbod wat ruimer wordt. Het is de harde waarheid.

  • Berg en Dal

    874.900????? Ik denk een nul te weing Ruud.

Of registreer je om te kunnen reageren.