Varkenshouderij

Achtergrond 2 reactieslaatste update:14 aug 2017

Denen drukken zeugensterfte langzaam

In 2018 mag de uitval van zeugen maximaal 9% zijn. Het lijkt te gaan werken.

De sterfte onder zeugen in Denemarken daalde in 2017 naar 11,3%, het laagste niveau sinds de start van een campagne in 2008. Dat blijkt uit cijfers van destructiebedrijf Daka. In 2016 ontving dat bedrijf krap 113.000 dode zeugen, 500 minder dan in 2015. In 2008 lag het sterfteniveau op ruim 15%. Doelstelling is om het niveau in 2018 te hebben teruggebracht naar 9%. Overigens is dat nog steeds hoger dan het Nederlands gemiddelde dat rond 7% schommelt.

De Deense overheid houdt een wakend oog in het zeil bij de campagne. Als bedrijven meer dan 16% sterfte onder de zeugen hebben, moeten ze onder toezicht van een veterinair maatregelen nemen om onder het plafond te komen.

Mankheid vaakst voorkomende oorzaak vroegtijdige dood zeug

Tevens is – en wordt – naarstig gezocht naar de oorzaken van het probleem. Een recent onderzoek onder auspiciën van de universiteit van Aarhus concludeert dat mankheid de frequentst voorkomende oorzaak is van de vroegtijdige dood van een zeug.

De Deense zeugenhouderij streeft naar 9% sterfte onder de zeugen. Dat is ongeveer een derde hoger dan in Nederland gangbaar is. - Foto: Matthijs Verhagen
De Deense zeugenhouderij streeft naar 9% sterfte onder de zeugen. Dat is ongeveer een derde hoger dan in Nederland gangbaar is. - Foto: Matthijs Verhagen

Kreupele zeugen worden door de boeren veelal geëuthanaseerd. Hoogleraar Jan Tind Sørensen van het zoölogisch instituut van de universiteit van Aarhus meent daarom dat sterker moet worden ingezet op de preventie van mankheid. Daarbij kan monitoring in de stallen helpen om de kreupelheid in een vroeg stadium op het spoor te komen, zodat verplaatsing van de zeug naar de ziekenstal en medisch ingrijpen nog soelaas kan bieden.

Overigens werd voor het signaleren van mankheid al door Seges-VSP aandacht gevraagd in een plan van aanpak dat in januari dit jaar is opgesteld. Dit plan omvat in totaal tien aandachtspunten (pdf, 269 kB).

 1. Dek alleen gelten en zeugen met een goede gemiddelde conditie, met gelijkvormige poten en gezonde klauwen;
 2. Beoordeel alle zeugen na elke worpronde, met name conditie, klauwen en beweging;
 3. Zorg ervoor dat in alle stalsecties individueel voer kan worden toegediend;
 4. Zorg ervoor dat de vloeren nergens glad zijn en voorkom zo uitglijden;
 5. Zorg voor voldoende ziekenhokken;
 6. Activeer de zeugen bij de dagelijkse stalgang, eventueel door stro te strooien;
 7. Zet zeugen met pijnlijke poten, stijve gang, klauwblessures, weinig vreetlust, of zeugen die zijn aangevallen, in de ziekenboeg;
 8. Stel behandelingsstrategieën op met de begeleidende dierenarts. Zorg ervoor dat het personeel deze strategieën kent en toepast;
 9. Zeugen met ernstige blessures moeten worden geëuthanaseerd;
 10. Noteer bij alle afgevoerde zeugen waarom ze eruit gaan (slacht, euthanasie, sterfte) en de oorzaak (niet bronstig, niet drachtig, conditie, leeftijd, slechte moedereigenschappen, ziekte, gedrag et cetera).

Sectie verrichten

Sørensen pleit ook voor sectie op al dode zeugen, want vaak is de doodsoorzaak niet eenduidig vast te stellen. Meestal zal het gaan om hartproblemen of een spijsverteringskwaal. De slachterijen helpen door aan de leverancier te melden bij welk zeugen maagzweren zijn ontdekt. Een andere grote risicofactor is hittestress, met name in de kraamstal, meent de onderzoeker.

Laatste reacties

 • Theo11

  11. Zorg ervoor in de fokkerij dat de zeugen socialer worden in de groep. Fysiek hebben ze veel te lijden omdat ze elkaar te vaak zonder reden op de donder geven

 • WGeverink

  Klopt Theo Ik maakte de groepen aan het eind van de dag en trok daarna meteen de deur achter me dicht. Ik had best wel medelijden met die zeugen. S'morgens was de rangorde beslist. Wat gevechten betreft werkte het beter om de zeugen op dag 4 na het spenen in een groep te doen. Omdat ze druk zijn met de berigheid is het vechten een heel stuk minder. Voor dat ze geinsemineerd worden is de rangorde al beslist wat een enorm voordeel is met jullie vier dagen eis.

Of registreer je om te kunnen reageren.