Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

Bonus flink omlaag met Duits dierenwelzijnsprogramma

De tweede termijn van het Duitse Initiative Tierwohl gaat in 2018 van start. Belangrijke veranderingen zijn minder keuzevrijheid voor de deelnemende veehouders en een verlaging van de maximaal te incasseren bonus.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen met het Duitse project Initiative Tierwohl (IT) om het dierenwelzijn in de veehouderij te verbeteren. In 2018 start de tweede ronde. Ronde één liep drie jaar. Kern van het project is dat supermarkten geld afdragen per kilo verkocht varkensvlees en voor verkochte vleesproducten. De euro’s gaan in een centrale pot. Deelnemende varkenshouders aan IT krijgen een bonus uit deze pot om de meerkosten van welzijnsmaatregelen te vergoeden.

Voorwaarden en vergoedingen gaan veranderen

Het principe van het project verandert niet, maar wel de voorwaarden en vergoedingen. Een belangrijke wijziging voor deelnemende varkenshouders is dat de maximale bonus per dier duidelijk lager wordt dan nu. Per vleesvarken kan de bonus nu oplopen tot € 9 per dier. Dat is vanaf volgend jaar maximaal € 5,10 vleesvarken. Voor zogende biggen zakt de maximale toeslag van € 6 per dier naar € 2,80 per big en voor gespeende biggen gaat € 1,65 van de maximale bonus af, zodat deze € 1,35 per big wordt.

Het project kent verplichte en vrijwillige criteria die bij elkaar opgeteld bepalen hoeveel bonus een boer beurt. Verplicht is in alle gevallen organisch afleidingsmateriaal en 10% meer ruimte voor de varkens. Keuzecriteria zijn onder meer ruwvoer, schuurmogelijkheid in het hok, luchtkoeling of nog meer hokruimte. Ruwvoer wordt het best vergoed. Per vleesvarken is de bonus € 1,80. Voor een gespeende big is dit 40 cent en bij zogende biggen het dubbele, met als voorwaarde nestbouwmateriaal.

Het verstrekken van ruwvoer wordt het best beloond met Initiative Tierwohl. - Foto: Henk Riswick
Het verstrekken van ruwvoer wordt het best beloond met Initiative Tierwohl. - Foto: Henk Riswick

Animo voor tweede ronde nog niet bekend

Het aantal maatregelen dat een varkenshouder kan nemen om het welzijn te verbeteren, is overigens ook flink gekrompen. Non-castratie of het gebruik van pijnstilling bij de ingreep vervalt. Dat wordt verplicht in Duitsland. Ook de vier weken durende zoogperiode of vrijloopkraamhokken wordt niet meer vergoed.

De lagere bonus per dier biedt meer varkenshouders de mogelijkheid deel te nemen aan IT. Tijdens de start drie jaar geleden was de animo om deel te nemen veel groter dan de beschikbare zak geld. Veel boeren kwamen op de wachtlijst.

Of de animo voor ronde twee nog zo groot is, valt te betwijfelen. Voor bedrijven die economisch bovengemiddeld draaien, kost deelname dikwijls geld, wordt becijferd in Duitsland. De bonus weegt voor hen niet op tegen de kostenstijging en omzetdaling als gevolg van minder dieren in de stal om 10% meer ruimte te realiseren.

De Producenten Organisatie Varkenshouderij is gecharmeerd van Initiative Tierwohl. In het vitaliseringsplan staat dat de POV in Nederland hetzelfde wil.

Laatste reacties

  • bertes

    bij slechte betaling; moeten de boeren niet alleen voor imago kiezen, maar ook voor het geld. betalen ze niet genoeg. NIET doen.
    imago alleen is waardeloos. het wordt alleen maar erger. steeds meer haat naar de boeren.

  • WT

    De duitse belangenbehartiger het zich in de nek loate drieten. En de POV wil dit nu ook??? Zal toch niet?

Of registreer je om te kunnen reageren.