Varkenshouderij

Achtergrond 4 reacties

Unieke kans om eigen bedrijf te beginnen

De gebroeders Schut maken hun droom waar: van medewerker in de varkenshouderij naar een eigen varkensbedrijf.

Trots lopen de gebroeders Schut over hun varkensbedrijf in Bennekom (Gld.) waar ze nu ruim een jaar de leiding hebben. Dat ze nu al een eigen bedrijf runnen, hadden ze niet durven dromen. Al van jongs af lopen de twee broers rond op verschillende varkensbedrijven in de buurt. De wens om een eigen bedrijf op te starten, is nooit verdwenen en nu werkelijkheid. Meerdere opties voor het huren van vleesvarkensstallen kwamen de laatste jaren voorbij, maar boden niet voldoende kansen voor een goede en volledige boterham.

Naam: Wim (32) en Gerard (29) Schut. Plaats: Bennekom (Gld.). - Foto's: Henk Riswick
Naam: Wim (32) en Gerard (29) Schut. Plaats: Bennekom (Gld.). - Foto's: Henk Riswick

Onderaan dit artikel meer informatie over het varkensbedrijf.

Bedrijf pachten

Toen het financieel niet goed ging op het voormalig topfokbedrijf in Bennekom pakten de twee broers de kans aan om het bedrijf te pachten. Jan Schuttert – eigenaar van Handelshuis Schuttert in Ommen – heeft het bedrijf opgekocht. De jonge ondernemers pachten het onroerend goed voor vijf jaar van Schuttert met een optie tot koop. De roerende goederen, waaronder de zeugenstapel, hebben de broers in eigendom. Zelf het gehele bedrijf kopen, was voor de jonge ondernemers zonder startkapitaal geen optie. De bank wilde eerst zelfs niet meewerken aan een lening voor de zeugenstapel. Nu hebben de kersverse varkenshouders naast de pacht voor de onroerende goederen ook een lening lopen bij Schuttert voor de roerende goederen.

Binnen vijf jaar overname

“Natuurlijk moet de investering geld opbrengen”, zegt Schuttert, “maar ik wil deze jonge ondernemers ook in het zadel helpen, die anders nooit de kans krijgen om zelf boer te worden. Wim en Gerard kunnen trots zijn op waar ze nu staan, niet iedereen krijgt deze unieke kans.”

De gebroeders Schut zijn Schuttert dan ook zeer erkentelijk voor de kans die ze krijgen om op eigen benen te kunnen staan. Ook al hebben ze vijf jaar de tijd om zich te bewijzen, de broers streven naar een overname van het gehele varkensbedrijf op kortere termijn. “De huur is ook wel dusdanig hoog dat we voldoende motivatie hebben om er binnen vijf jaar wat van te maken”, aldus Wim.


 • Door een getal voor het zeugnummer te plaatsen zijn de verschillende rassen eenvoudig uit elkaar te houden.

  Door een getal voor het zeugnummer te plaatsen zijn de verschillende rassen eenvoudig uit elkaar te houden.

 • Om het voerschema te controleren, worden de zeugen gewogen, een keer in de vijf weken.

  Om het voerschema te controleren, worden de zeugen gewogen, een keer in de vijf weken.

Maatschap

Hoeveel huur er precies betaald wordt blijft geheim. Het streven is om zeker binnen de gestelde termijn van vijf jaar bij de bank te kunnen aankloppen voor financiering. De gebroeders Schut zijn van mening dat ze in een normale situatie binnen die vijf jaar voldoende buffer hebben kunnen opbouwen om voldoende vertrouwen te winnen. Vertrouwen in elkaar hebben de broers voldoende en ze vormen samen een maatschap. De spaarcenten zijn in het bedrijf gestopt.

De taakverdeling is duidelijk: Wim houdt zich naast het werk op het bedrijf bezig met de financiële boekhouding en de externe contacten. Gerard is meer de praktijkman en houdt zich liever met de dieren bezig.

Enthousiasme en gedrevenheid

Aan praktische kennis van de varkenshouderij zal het niet liggen. De jonge varkenshouders hebben de laatste jaren veel ervaring opgedaan als medewerker bij diverse zeugenbedrijven. Wim werkte volledig op het huidige varkensbedrijf, Gerard werkte naast een aantal uren in de week op dit bedrijf ook bij andere zeugenhouders. Het enthousiasme en de gedrevenheid straalt van de twee ondernemers af, die nog een hele uitdaging hebben aan het ombouwen van het voormalig fokbedrijf naar een vermeerderingsbedrijf.


 • Een bron voor eigen water is samen met de zeugenweegschaal de eerste investering van €20.000 voor de gebroeders Schut.

  Een bron voor eigen water is samen met de zeugenweegschaal de eerste investering van €20.000 voor de gebroeders Schut.

 • De zeugenstapel is jong. In het eerste jaar zijn 70% van de zeugen vervangen.

  De zeugenstapel is jong. In het eerste jaar zijn 70% van de zeugen vervangen.

Veel uitdagingen eerste jaar

De uitdaging komend jaar ligt vooral in het verbeteren van de technische resultaten, het bijbehorende papierwerk eigen maken en het kiezen van de juiste investeringen. Het eerste jaar hebben ze veel geleerd van de strategische adviezen van Schuttert. Zo zijn door de gunstige biggen- en varkensprijzen eind vorig jaar al de eerste investeringen gedaan. Voor € 20.000 is een eigen waterbron aangelegd en er is geïnvesteerd in een weegschaal voor de zeugen. De weegschaal weegt eens in de vijf weken alle zeugen die de kraamstal ingaan en weer uitgaan. De investering in de weegschaal verdient zich terug doordat het nu eenvoudiger is om de voercurves van de huidige vier verschillende zeugenrassen bij te stellen. De huidige zeugenstapel bestaat nu nog uit Topigs 20-, zuivere NL-, TN70- en zuivere York Z-zeugen; deze zullen langzaam vervangen worden door de TN70-zeug met eigen aanfok.

‘We moeten het eerst nog maar eens waarmaken’.

Op eigen benen staan

De kersverse ondernemers hoeven zich de komende jaren niet te vervelen. De laatste jaren is er op het bedrijf begrijpelijk genoeg weinig onderhoud meer gepleegd. De vleesvarkensstal, gebouwd in 2009, voldoet nog prima, net als de groepshuisvesting van de zeugen op stro. Maar de eerste grote investering die de broers staat te wachten is de kraamstal die deels dertig jaar oud is. Regelmatig is er een lasapparaat nodig voor noodonderhoud, iets waar Gerard geen probleem mee heeft. Ideeën voor een nieuwe kraamafdeling zijn er wel, Gerard is erg gecharmeerd van balanshokken, maar ook wordt serieus nagedacht over vrijloopkraamhokken. De broers blijven nog bescheiden en willen niet te ver op de zaken vooruitlopen. “We moeten het eerst nog maar eens waarmaken”, besluit Wim. Het eerste doel van de broers Schut, ‘op eigen benen staan’ is in elk geval al gelukt.

Gebroeders Schut zijn sinds een jaar zeugenhouders en houden 670 zeugen met eigen aanfok en 3.500 vleesvarkens. Het bedrijf is voor vijf jaar gepacht met optie tot koop. De broers zijn volop bezig met omschakeling van fok- naar vermeerderingsbedrijf met TN70-zeugen en eigen aanfok. Hierdoor lag het vervangingspercentage van de zeugen in 2016 op 70. De uitdaging is om het huidige afbigpercentage van 80 te verbeteren richting 90 eind dit jaar. Ook de worpindex van 2,30 en het aantal gespeende biggen van 29,1 zijn aandachtspunten. De uitval in het kraamhok ligt nu al onder 10%.
Gebroeders Schut zijn sinds een jaar zeugenhouders en houden 670 zeugen met eigen aanfok en 3.500 vleesvarkens. Het bedrijf is voor vijf jaar gepacht met optie tot koop. De broers zijn volop bezig met omschakeling van fok- naar vermeerderingsbedrijf met TN70-zeugen en eigen aanfok. Hierdoor lag het vervangingspercentage van de zeugen in 2016 op 70. De uitdaging is om het huidige afbigpercentage van 80 te verbeteren richting 90 eind dit jaar. Ook de worpindex van 2,30 en het aantal gespeende biggen van 29,1 zijn aandachtspunten. De uitval in het kraamhok ligt nu al onder 10%.

Andere financiering voor startende ondernemers

Handelaar Jan Schuttert ziet toekomst in de pachtconstructie die hij vorig jaar met de gebroeders Schut is aangegaan. Banken kunnen starters weliswaar een financiering geven, maar de extra management-ondersteuning op strategisch niveau kun je niet van een bank verwachten.

Er staan volgens de handelaar meerdere jonge varkenshouders te trappelen om te beginnen. Naast het feit dat het handelshuis de ruimte heeft om een financiering te verstrekken en er een commercieel belang is, gunt Schuttert de jonge ondernemers een toekomst in de varkens. De jonge varkenshouders krijgen begeleiding in het runnen van een bedrijf vanuit de jarenlange ervaring op zijn eigen bedrijven. Geen advies op detailniveau, zoals welk voer en welk voerschema, maar op strategisch niveau. Schuttert: “Jonge ondernemers moeten nog leren om hoofdzaken van bijzaken te scheiden en om van bijzaken geen hoofdzaken te maken.”

Prijsafspraken maken voor de dierstromen, mestafzet, voer en dierenarts zijn belangrijk op een varkensbedrijf en daar wil Schuttert de volgende generatie varkenshouders mee helpen.

Laatste reacties

 • wilcovanlaar1

  Wim en Gerard, erg leuk om dit van jullie te lezen !

 • jcboon1

  Wim en Gerard mooi om te lezen, en veel succes .

 • huisvader

  mooi initiatief , win , win , succes , leuk

 • AHB

  Mooi stukje Wim en Gerard veel succes !!

Of registreer je om te kunnen reageren.