Varkenshouderij

Achtergrond

Danish Crown intensiveert inzet in Japan

‘Fantastische mogelijkheden’ ziet de leidende Europese varkensslachter Danish Crown in Japan, nadat dat land en de EU vorige week een vrijhandelsakkoord ondertekenden. Japan is voor de Deense varkensvleesector bij voorbaat buiten de EU al de belangrijkste afnemer als gekeken wordt naar de waardevorming.

Er is al heel wat afgejuicht over het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Japan. Niet minder, zo niet meer verheugd gingen de armen vorige omhoog bij de grootste varkensslachter in de EU, Danish Crown. Japan is buiten de gemeenschappelijke Europese markt al sinds de jaren zeventig een van de belangrijkste afnemers van Deens varkensvlees, zij het dat de laatste jaren China bijna even belangrijk is geworden. Het grote verschil bleef echter dat de Japanners vooral de duurdere producten van hoge kwaliteit vragen, terwijl China zoals bekend eerder bijproducten afneemt.

Afzet naar Japan kan groeien door vrijhandelsakkoord

Door het vrijhandelsakkoord kan de afzet in Japan echter nog aanzienlijk groeien. Tot dusver stond een gecompliceerd Japans tolsysteem de verdere ontwikkeling van de samenwerking met de afnemers evenwel in de weg, stelt directietopman Jais Valeur vast. “Met het vrijhandelsakkoord kunnen we afzet opvoeren en in nog hechter in contact komen met onze klanten.” Hij spreekt daarbij van ‘fantastische mogelijkheden voor Danish Crown’. ‘Gelukkig weten we nu al, dat de interesse van Japanse zijde aanwezig is’, aldus de optimistische topman van de Deense coöperatie.

“Met het vrijhandelsakkoord kunnen we afzet opvoeren en in nog hechter in contact komen met onze klanten.”

Japanse markt

Het concern is niet het enige Deense vleesbedrijf dat opereert op de Japanse markt, maar uit de aard der dingen wel de grootste. In totaal kochten de Japanners vorig jaar tegen de 127.500 ton in uit Denemarken. Danish Crown nam daarvan ruim 100.000 ton voor zijn rekening. China importeerde ruim 312.000 ton en is daarmee na Duitsland de grootste afnemer. Het waardeverschil tussen Japan en China spreekt echter boekdelen. Ondanks het ongeveer tweeënhalf keer grotere Chinese volume leverde de Japanse afzet nog net iets meer op. De waarde van de Chinese import bereikte in 2016 een waarde van een kleine € 515 miljoen, de Japanse € 527 miljoen. Daarmee bleef alleen de waarde van de afzet in Duitsland die van de Japanse voor. Dat er groeipotentieel aanwezig is, blijkt ook uit de cijfers van 10 jaar eerder. In 2006 werd namelijk In Japan een record bereikt van tegen de € 574 miljoen.

Duitsland blijft waarschijnlijk grootste afnemer Deense varkenssector

Duitsland zal desondanks voor de Deense varkenssector ook in de toekomst wel de grootste afnemer blijven, al was het alleen maar vanwege de nabijheid. Het Duitse importvolume bedroeg vorig jaar 543.000 ton. Het totale Deense buiten de eigen grenzen verkochte volume was ruim 1,94 miljoen ton, waarvan 1,32 miljoen ton binnen de EU bleef.

Of registreer je om te kunnen reageren.