Varkenshouderij

Achtergrond

‘Financiële gevolgen voor het gros niet te dragen’

De plannen van de provincie Noord-Brabant hebben grote gevolgen voor de veehouderij. Veehouders in Laarbeek bijten het spits af in een reeks van acties. Met steun van de gemeente willen Brabantse boeren het tij keren.

Veehouders in de gemeente Laarbeek overhandigen vandaag om 15.30 uur de sleutels van hun stallen aan burgemeester Frank van der Meijden. Met deze symbolische actie protesteren zij tegen de plannen van Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Noord-Brabant om de veehouderij versneld te verduurzamen. Varkenshouder en actieleider Maarten Rooijakkers zette de actie op touw.

Waarom voeren jullie actie bij de gemeente tegen provinciale plannen?

“Het is inderdaad provinciaal beleid. Als de voorstellen van de provincie werkelijkheid worden dan heeft dat grote consequenties voor de Noord-Brabantse gemeenten. De financiële gevolgen van de voorstellen zijn voor het gros van de veehouders niet te dragen. Ze betekenen het einde voor veel veehouderijen en aanverwante bedrijven. Dat gaat ten koste van de leefbaarheid van het platteland en veel gebieden zullen verpauperen.”

Maarten Rooyakkers voor zijn varkensstal in Aarle-Brixel. - Foto: Bart Nijs
Maarten Rooyakkers voor zijn varkensstal in Aarle-Brixel. - Foto: Bart Nijs

Waardoor zijn de voorstellen van de provincie voor jullie onacceptabel?

“In de eerste plaats willen we voldoen aan de wetgeving voor het terugdringen van emissies uit veehouderijen. Daar hebben bedrijven in geïnvesteerd en financiering voor afgesloten. De provincie wil de doelen voor 2028 al in 2022 realiseren. Hierdoor komen bedrijven in de knel omdat zij hier in hun financiering geen rekening mee hebben gehouden. Daarnaast wordt bedrijfsontwikkeling bijna onmogelijk door de verplichting om stalruimte van een stoppende veehouder te kopen, voordat een veehouder een nieuwe stal mag bouwen. De combinatie van deze maatregelen is desastreus voor de veehouderij in Noord-Brabant.”

Is Laarbeek de enige gemeente waar actie wordt gevoerd?

“Nee. We zijn de eerste gemeente in een estafette van acties in verschillende gemeenten in aanloop naar 7 juli. Dan debatteren Provinciale Staten (PS) over de voorstellen van GS. Deze actie is op lokaal niveau ontstaan. Ik heb signalen gehoord dat er soortgelijke plannen zijn in Veghel, Someren, Gemert en Deurne. Ik hoop dat veehouders in alle Noord-Brabantse gemeenten ons voorbeeld volgen.”

Voeren jullie ook actie op 7 juli?

“Vandaag vragen we de steun van het college van Burgemeester en Wethouders (B&W) van Laarbeek. Dat gebeurt in meer gemeenten. Op 7 juli bieden we alle steunbetuigingen van de gemeenten aan PS aan voor het debat begint. Elke regenbui begint met één druppel. De eerste druppel van de bui op 7 juli in Den Bosch valt vanmiddag in Laarbeek.”

Of registreer je om te kunnen reageren.