Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

Greenpeace wil radicale omslag Duitse varkenshouderij

De gangbare varkenshouderij in haar huidige vorm druist in tegen de Duitse grondwet, stelt Greenpeace Duitsland in juridisch rapport. Onrealistische beweringen? Minder dan je zou kunnen denken.

Milieuorganisatie Greenpeace gooide begin deze maand in Duitsland een flinke steen in de vijver door op basis van een juridische analyse met de eis op de proppen te komen dat het huidige welzijnsniveau in de varkenshouderij haaks staat op de dierenbeschermingswet en daarmee ook de grondwet. In artikel 20a van de grondwet van de Bondsrepubliek staat dat de staatsoverheid de natuurlijke levensvoorwaarden van de dieren beschermt. In de dierenbeschermingswet staat dat de dieren moeten worden gehouden op een manier die recht doet aan hun natuurlijke gedragspatroon en behoeften.

Video Greenpeace over welzijn in varkenshouderij is serieus

Het mede door videobeelden uit de praktijk onderbouwde rapport, waarin wordt aangevoerd dat die wettelijk vastgelegde principes niet worden gehandhaafd, is gemaakt in opdracht van Greenpeace zelf, maar daarmee is niet gezegd dat de juristen maar wat bij elkaar hebben geharkt. Het is een serieus werkstuk. De reacties uit de sector gingen navenant serieus op de conclusie in. De toonaangevende varkenshoudersorganisatie ISN, bijvoorbeeld, erkende dat er inderdaad ruimte is voor verbetering van het dierenwelzijn in haar bedrijfstak, maar dat daar ook voortdurend aan wordt gewerkt. Denk aan de Initiative Tierwohl en aan het recente welzijnslabelinitiatief van de Duitse landbouwminister Chr. Schmidt.

‘Het is een serieus werkstuk van Greenpeace. De reacties [...] uit de sector op de conclusie zijn navenant serieus. Zo erkende de toonaangevende varkenshoudersorganisatie ISN, bijvoorbeeld,dat inderdaad ruimte is voor verbetering van het dierenwelzijn [...].’

Duitse boerenkoepel beaamt dat veel welzijnszaken beter kunnen

Federatie Deutscher Bauernverband (DBV) wuifde het rapport evenmin zonder meer weg, maar stelde vast dat de juridische beweringen ‘weinig draagkracht’ hebben. Echter, ook het DBV ziet in dat veel zaken beter kunnen, want volgens de federatie is de ontwikkeling van het dierenwelzijn een lopend proces, waarbij zich voortdurend nieuwe inzichten voordoen.

Wat wil Greenpeace bereiken?

Maar de vraag is natuurlijk, wat Greenpeace met het initiatief concreet denkt te bereiken. Aan welzijnslatten die geleidelijk hoger komen te liggen heeft de organisatie kennelijk niet genoeg. Feit is dat Greenpeace niet alleen speelt voor de bühne (of: net doet alsof), maar een radicale doorbraak eist en voor de realisering daarvan ook concrete mogelijkheden ziet.

Daarbij kan worden gedacht aan het in 2015 door de deelstaten doorgedrukte algehele verbod op kooien in de leghennenhouderij. Dat die kooien niet meer de oude legbatterijen van weleer zijn, maakte voor een meerderheid van de deelstaten geen verschil. ‘Weg met de kooien’, en zo gaat het ook gebeuren. In 2025 moet in principe de laatste ‘Kleingruppenhaltung’, zoals de kooihouderij ofwel koloniehuisvesting in Duitsland heet, zijn verdwenen.

Greenpeace speelt niet alleen voor de bühne, maar eist een radicale doorbraak in de varkenshouderij en ziet voor de realisering daarvan ook concrete mogelijkheden.

‘Greenpeace wil legbatterij-aanpak loslaten op varkenshouderij’

Slechts in een beperkt aantal uitzonderlijke gevallen mogen de kooien nog tot 2028 in bedrijf zijn. Op zoiets mikt Greenpeace ook in de varkenshouderij. De politieke partij de Groenen heeft er in ieder geval wel oren naar. Hoewel de Groenen getuige de verkiezingsuitslag van zondag (14 mei) in Noordrijn-Westfalen voorlopig over hun electorale hoogtepunt heen lijken te zijn, zitten in diverse deelstaten ‘groene’ landbouwbewindslieden nog stevig in het zadel.

Conclusie: de eisen van Greenpeace zijn helemaal niet zo onrealistisch als het lijkt.

Laatste reacties

 • krulsaart

  Wat is natuurlijk?
  Een vis in een vissenkom? een paard het grootste deel van de dag op stal? een hond in een appartement (en 's nachts in de bench)? een vogel in een kooi? een koikarper in een vijvertje? een konijn in een kooi?
  Of nog erger: een gesluierde vrouw in het midden oosten? geestelijk gehandicapten vastgebonden op bed? vegetarisme? 8 uur per dag achter de computer?
  Ja wat is natuurlijk?

 • jan4072

  Naast de allereerste basis behoeftes van eten en drinken en slapen is de natuurlijke behoefte van dieren in het algemeen om zich te vermenigvuldigen, dus jongen krijgen, zogen enz. Wat komt er van deze behoeftes terecht bij alle paarden en pony's en al of niet gesteriliseerde katten en honden? Deze behoeftes worden in de landbouw over het algemeen wel beleeft

Of registreer je om te kunnen reageren.