Varkenshouderij

Achtergrond 4 reactieslaatste update:22 mei 2017

Dierenbescherming en EZ enthousiast over plateaus in stal

Ook de komende jaren kunnen plateaus worden gebruikt om extra ruimte te creëren in hokken.

“Ik ben Plato, hier woon ik.” Met het onthullen van deze tekst op de toegangsdeur werd afgelopen woensdag een nieuw ingerichte vleesvarkensafdeling geopend in Sterksel. In de afdeling zijn diverse soorten plateaus gemonteerd.

De opening van de afdeling is het sluitstuk van het project plateau 2.0. Binnen dat project is onderzoek gedaan naar het gebruik van dit huisvestingssysteem. De afdeling in Sterksel heeft vooral een demonstratiefunctie. Deelnemende bedrijven van Osch Uden, Nooyen, Proflex en Genugten Agri kunnen geïnteresseerde boeren laten zien hoe de diverse systemen eruitzien. VIC Sterksel maakte ook een filmpje van de opening.

Tekst gaat verder onder video

Plateaus werken goed

De belangrijkste conclusie van afgelopen woensdag was dat het toepassen van plateau’s in vleesvarkensstallen niet op bezwaren stuit van de Dierenbescherming en het ministerie van Economische Zaken. Ook na 2018 kan het systeem worden gebruikt. Tot voor kort was het nog onzeker of plateau’s ook in 2018 zouden worden toegestaan. Naar schatting hebben enkele tientallen varkenshouders plateau’s geïnstalleerd.

Uit onderzoek in Sterksel en een aantal praktijkbedrijven is gebleken dat vleesvarkens volop gebruikmaken van de verhoging in het hok. Slechts enkele vleesvarkens (5%) gaat niet naar boven. Waarom dat is weten de onderzoekers niet. Omdat de dieren goed naar boven gaan en het systeem bovendien bijdraagt aan verrijking van de omgeving en het kunnen ontwijken van hokgenoten, is de Dierenbescherming akkoord om met de plateau’s invulling te blijven geven aan de vierkantemeter-eis.


 • Een van de plateau's in Sterksel. Deze staat evenwijdig aan de controlegang. De dwarsbalkjes op de trap zorgen ervoor dat de dieren goed naar boven kunnen lopen. - Foto: WUR

  Een van de plateau's in Sterksel. Deze staat evenwijdig aan de controlegang. De dwarsbalkjes op de trap zorgen ervoor dat de dieren goed naar boven kunnen lopen. - Foto: WUR

 • Op dit plateau heeft Van Genugten Agri een ballenbak met stalen ballen gemonteerd als afleidingsmateriaal. Tussen de ballen kan voer worden gestrooid.

  Op dit plateau heeft Van Genugten Agri een ballenbak met stalen ballen gemonteerd als afleidingsmateriaal. Tussen de ballen kan voer worden gestrooid.

 • Varkens blijken graag onder het plateau en de trap te liggen. Het is een ideale schuil- en rustplaats.

  Varkens blijken graag onder het plateau en de trap te liggen. Het is een ideale schuil- en rustplaats.

 • Deze trap en dit plateau zijn opklapbaar. Dat maakt afleveren en schoonmaken een stuk makkelijker.

  Deze trap en dit plateau zijn opklapbaar. Dat maakt afleveren en schoonmaken een stuk makkelijker.

 • Op dit plateau is een wroetbak gemonteerd. Het zal nog moeten blijken hoe lang deze mooi schoon blijft.

  Op dit plateau is een wroetbak gemonteerd. Het zal nog moeten blijken hoe lang deze mooi schoon blijft.

 • Voor ondiepe hokken kan een plateau dwars op de controlegang een uitkomst zijn.

  Voor ondiepe hokken kan een plateau dwars op de controlegang een uitkomst zijn.

 • Een combinatie van een dichte en roostervloer zorgt dat het plateau schoon blijft. Er zit hier ook een mestspleet aan de muurzijde.

  Een combinatie van een dichte en roostervloer zorgt dat het plateau schoon blijft. Er zit hier ook een mestspleet aan de muurzijde.

 • Met een deurtje tussen twee hokken is het mogelijk om grotere groepen te maken en efficiënt te werken.

  Met een deurtje tussen twee hokken is het mogelijk om grotere groepen te maken en efficiënt te werken.

‘Geen problemen qua wetgeving’

De aanwezig ambtenaar van EZ voorziet ook geen problemen qua wetgeving. Het idee is om de systeemomschrijving zoals die in het onderzoeksproject is opgesteld op te nemen in het besluit houders van dieren. Dat is vooral een formele aangelegenheid.

Het gebruik van de plateaus in Brabant om de dieren op 0,8 meter te houden blijkt overigens niet te mogen. De Brabantse verordening ruimte stuurt namelijk op het houden van dieren op één niveau. Voor het houden van dieren op 1 vierkante meter met plateaus is een uitzondering gemaakt.

Succes komt niet vanzelf

Om de inzet van plateau’s tot een succes te maken, moet deze stalinrichting wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze heeft het projectteam opgeschreven in het document ‘plateau 2.0’ (pdf, 700 kB). Zo zijn er eisen aan afmetingen, gebruik van materialen en toegestaan afschot van de vloer. Door die eisen na te leven is de inzet van plateaus tot een succes te maken.

Nadelen van de plateaus zijn er zeker ook. Aanwezige ervaringsdeskundigen gaven aan dat vooral het afleveren van de dieren flink wat extra tijd vraagt. Het selecteren van de eerste varkens die slachtrijp zijn is lastig, vanwege het plateau. Dat kan worden ondervangen door een opklapbaar model te installeren. Het schoonhouden van de hokken en diercontrole zijn andere aandachtspunten.

Laatste reacties

 • eenvoudige boer

  Gelukkig toch ook nog iets positiefs

 • JKr

  Volgens de zevende foto kunnen de varkens de ramen zelf open doen als het te warm wordt. Wordt een klusje voor de glazenwasser.

 • derikx

  hoe staat dit in relatie tot vergunningen in bestaande stallen als de hokoppervlakte(emmissieoppervlakte) toeneemt?

 • 8911751606

  @Derikx, Het vergroten van het leefopppervlak middels een plateau leidt NIET tot een groter mestoppervlak, de mestput veranderd immers niet. Er dus géén sprake van toename van het emiterende oppervlak.

Of registreer je om te kunnen reageren.