Varkenshouderij

Achtergrond 2377 x bekeken 1 reactie

Grote groepen varkens houden: voor- en nadelen

Varkenshouders met ervaring met grote groepen varkens zijn over het algemeen tevreden over het systeem. Wel staan technische resultaten onder druk.

Maarten Rooijakkers uit Aarle-Rixtel (Noord-Brabant) bouwde in 2010 een nieuwe stal voor 3.000 vleesvarkens met 400 varkens per groep en sorteren via wegen. Het secuur kunnen afleveren was destijds de belangrijkste reden. “Wat dat betreft functioneert de stal prima.” Bevuiling valt volgens Rooijakkers mee en controle gaat via een loopbrug goed. Behandelen in het hok noemt hij wel lastig.

Het belangrijkste nadeel ervaart hij met de technische resultaten. “Groei en voerconversie kunnen in deze stal niet mee.” Rooijakkers heeft een andere stal met dezelfde varkens en hetzelfde voer, maar met kleinere groepen. Hij schat dat de kengetallen daar 10% beter zijn.

‘Ik zou eerder investeren in kleinere groepen’

Samengevat: “Het moet passen bij de ondernemer”. Of hij met de kennis van nu er opnieuw in zou investeren, durft hij niet te zeggen. “Misschien wel, maar eerder in kleinere groepen van 80 tot 100 varkens.”

Gerard Scheffer in Vorden (Gelderland) heeft sinds vijf jaar 1.800 varkens in groepen van 450 dieren. De eerste jaren vielen niet mee. “Het klimaat bleek niet goed te zijn. Daardoor was er veel vervuiling.” Om vuile hokken tegen te gaan heeft Scheffer zogenoemde urineroosters (smalle spleten) geplaatst. Ook hij heeft een loopbrug voor controle.

Foto: Joris Telders
Foto: Joris Telders

Nauwkeurig afleveren was de reden om te kiezen voor grote groepen. Zijn sorteerunit is uitgerust met een camerasysteem. Het werkt goed, maar vraagt wel continue oplettendheid en onderhoud. Gemiddeld wijkt het systeem 0,2 tot 0,3 kilo af, maar soms is er een onverklaarbaar verschil van enkele kilo’s met de slachterij.

‘Uitval en voerconversie zijn wel hetzelfde’

Zoals het nu loopt, zou hij opnieuw in een dergelijk systeem investeren. Het grootste nadeel blijft echter dat de groei 50 tot 60 gram lager ligt dan in een andere, traditionele stal. “Opvallend is dat uitval en de voerconversie wel hetzelfde zijn.”

Rick Bosgoed uit Wilp (Gelderland) is bezig met de bouw van een stal voor 3.000 vleesvarkens en 375 varkens per groep. “Ik geloof in conceptproductie en daar is dit systeem heel goed voor.” Ook verwacht hij voordelen van het verzamelen van data, zeker als straks biggen al een chip op het vermeerderingsbedrijf in het oor krijgen. Meer welzijn en een zichtstal zijn andere argumenten.

Bosgoed is bekend met de negatieve ervaringen rondom klimaat en technische resultaten. Toch verwacht hij die te kunnen tackelen met de juiste systemen en werkwijzen. Daarbij speelt mee dat hij als voerfabrikant zelf voer maakt en dus gemakkelijk zelf proeven kan doen.

Enige zorgpunt: smerige hokken

Wat betreft de controle gaat hij straks zigzaggend en op vaste tijdstippen door de varkens heen. Dat heeft hij gezien door op een bedrijf mee te lopen. “Het is een kwestie van opvoeden en laten gewennen.” Zijn enige zorgpunt is smerige hokken. “Ik wilde eerst stroroosters gebruiken, maar voor Beter Leven is vloerverwarming verplicht.” Met een brede rooster tussen twee bolle vloeren hoopt hij de problemen te voorkomen.

Eén reactie

  • a.van.hoof1

    Als iedereen maar eens echt eerlijk was in zijn ervaring naar buiten brengen dan worden er geen grote groepen meer gebouwd. De voordelen als er die al zijn kunnen bij lange na niet op tegen de nadelen. Euro's per m2 is de enige maatstaaf.

Of registreer je om te kunnen reageren.