Varkenshouderij

Achtergrond

Waarde Braziliaanse varkensexport fors gestegen

De waarde van de Braziliaanse varkensexport is dit jaar met bijna 18% gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar en kwam uit op ruim € 1 miljard.

Brazilië heeft over de afgelopen 9 maanden meer dan 530.000 ton varkensvlees en -producten geëxporteerd. Dat is een stijging van bijna 4% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De waarde van deze export steeg over dezelfde periode met niet minder dan 18% en kwam uit op ruim € 1 miljard. Dit blijkt uit cijfers van de Braziliaanse associatie van producenten van dierlijke eiwitten (Abpa).

Abpa heeft gezien de ontwikkelingen er ook alle vertrouwen in dat de groei verder doorzet. In september werd echter minder geëxporteerd dan vorig jaar en de 61.000 ton was aanzienlijk minder dan de diezelfde maand vorig jaar. Toen werd met een export van 73.000 ton een record gevestigd.

Rusland belangrijkste afzetmarkt voor Brazilië

Rusland is de belangrijkste afzetmarkt voor Braziliaans varkensvlees en -producten. In de eerste negen maanden van dit jaar ging daar meer dan 210.000 ton naar toe. Vorig jaar was dat nog 188.000 ton. Dan volgt Hongkong met ruim 112.000 ton als belangrijke markt, maar de export naar dat land daalde wel met 10% in vergelijking met vorig jaar.

De recente opening van markten voor varkensvlees uit Braziliaanse deelstaten die vrij zijn van mond- en klauwzeer met vaccinatie geeft de sector goede hoop voor de toekomst. Zo werd dit jaar al 25.000 ton naar Singapore geëxporteerd en de verwachtingen voor export naar Zuid-Korea zijn hooggespannen. Nederland was in 2016 met 102 ton vlees en 48 ton darmen een kleine afnemer van Braziliaans varkensvlees.

Zeugenbedrijf in Zuid-Brazilië. Het land ziet de export van varkensvlees fors groeien. - Foto: Vincent ter Beek
Zeugenbedrijf in Zuid-Brazilië. Het land ziet de export van varkensvlees fors groeien. - Foto: Vincent ter Beek

Brazilië exporteert 732.000 ton varkensvlees

Het afgelopen jaar produceerde Brazilië 3,7 miljoen ton varkensvlees en daarvan werd 732.000 ton geëxporteerd. De overige 3 miljoen ton is lokaal geconsumeerd. Door de economische crisis is rundvlees voor de gemiddelde Braziliaan onbetaalbaar geworden en steeg de consumptie van het goedkopere varkensvlees naar meer dan 15 kilo per persoon. Dat is weinig in vergelijking met de Nederlandse consumptie van 37 kilo per persoon.

De Nederlandse export is redelijk complementair aan de Braziliaanse. Nederland exporteert ongeveer 800.000 ton vooral naar Italië, Duitsland en andere EU-landen. De Nederlandse export naar Rusland bedraagt net 3% terwijl dat voor Brazilië met 45% de belangrijkste exportmarkt is.

Top 3 exporteurs

De grootste drie Braziliaanse exporteurs van varkensvlees zijn, in volgorde van belangrijkheid:

  1. BRF (merken Sadia en Pedigão)
  2. JBS
  3. coöperatie Aurora

Deze laatste onderneming bestaat uit een groep van 13 coöperaties en slacht nu dagelijks bijna 20.000 varkens maar wil, met het oog op de groeiende export, naar 25.000 varkens per dag. Bovendien verwacht de onderneming dat de gunstige koers van de dollar en de sterk gedaalde prijs voor voermais bij zullen dragen aan een verdere groei van de export.

Importverbod voor JBS-bedrijf Seara

JBS heeft, met hun bedrijf Seara Alimentos Ltda., een probleem in Rusland. De Russische veterinaire en sanitaire inspectiedienst heeft per 4 december 2017 een importverbod opgelegd voor alle producten van Seara, zoals kant-en-klaarmaaltijden en vleesproducten van kip, rund, schaap, paard en varken. Als reden voor het besluit wordt opgegeven dat er ractopamine is aangetroffen.

In een interview met de lokale pers gaf de Braziliaanse minister van landbouw aan dat het Russische besluit niet ongewoon is, omdat het wel eens voorkomt dat bij een verscheping een afwijking van de veterinaire eisen wordt gevonden. De minister ontkende elke overeenkomst met het Braziliaanse vleesschandaal dat in maart aan het licht kwam en bekend werd onder de naam ‘het vlees is zwak’.

Of registreer je om te kunnen reageren.