Varkenshouderij

Achtergrond laatste update:14 dec 2017

Varkensprijzen en masse flink omlaag

In Duitsland zorgt onzekerheid in de varkensmarkt voor fors dalende noteringen.

Nadat op dinsdag 12 december de Teleporc-prijs met 5 cent omlaag ging, laten nu ook de Vereinigungspreis en de noteringen van Tönnies en Vion GmbH een enorme prijsdaling zien. De Duitse producentenvereniging VEZG haalt ook 5 cent van haar Vereinigungspreis af waardoor deze op € 1,40 per kilo geslacht gewicht is gekomen. Slachterijen Tönnies en Vion bleven niet achter en beliepen hetzelfde pad. De varkensprijzen van beide slachters zakten dus tevens met 5 cent naar € 1,40.

Het is een vreemde gewaarwording dat bij een prima vraag naar slachtrijpe varkens de prijzen omlaag worden gebracht. Zeker als je bedenkt dat in Duitsland zelfs gesproken wordt over het weer opstarten van de slachtlijnen op Tweede Kerstdag. Vion GmbH heeft al laten weten hiervan af te zien en op zaterdag 23 december een extra dag te slachten. Het vlees dat de supermarkten op de woensdag na kerst nodig hebben, pakt de slachter dan nog op zondag in. Aan de andere kant is het aanbod natuurlijk wel heel erg groot en vallen er komende weken slachtdagen uit. In dit licht bezien, zijn fors lagere noteringen niet meer dan logisch.

In Nederland liet Vion na een eerdere prijsdaling van 3 cent zijn varkensprijs deze week ongewijzigd. De prijsdaling van vorige week zou volgens de onderneming voor wat rust moeten zorgen in deze en de komende weken. Voor nu lijkt dat gelukt, maar of dit zo blijft, is een steeds moeilijker te beantwoorden vraag.

Gisteren woensdag 13 december haalden Van Rooi Meat, Compaxo en Pali Group de prijsdaling van vorige week bij Vion in. Het ging met vergelijkbaar geweld als in Duitsland. Van Rooi Meat zette zijn notering op € 1,33 per kilo geslacht gewicht, een prijsdaling van 5 cent. De prijs van Compaxo kwam na een correctie van 4 cent ook uit op € 1,33. Bij Pali Group ging ook 4 cent van de prijs af, waardoor deze op € 1,36 is gekomen. Nu is het hopen op stilte na de storm.

Prognose: stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.